• Посилання скопійовано

Дерадянізація законодавства в дії: підписано та опубліковано закон

Законом «вичищено» майже 1200 актів органів державної влади та управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР). Крім того, дано доручення КМУ напрацювати нові Трудовий кодекс, Житловий кодекс та Кодекс про адміністративні проступки

Дерадянізація законодавства в дії: підписано та опубліковано закон

6 травня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон від 21.04.2022 р.№2215–IX «Про дерадянізацію законодавства України» (законопроєкт №4284, про який ми раніше розповідали тут). Про це зазначено у карточці документа на сайті ВРУ.

Цього ж дня його опубліковано в "Голосі України" №98 (7848), а 7 травня він набере чинності (з дня, наступного за днем його опублікування). 

Законом вносяться зміни до Кодексу законів про працю України і Житлового кодексу Української РСР та скасовано дію нормативно-правових актів радянського періоду, визнати такими, що не застосовуються на території України акти органів державної влади і управління Союзу РСР Української РСР і (Української СРР) за відповідними Додатками №1, №2, крім їх положень, що не суперечать Конституції України і Закону «Про правонаступництво» та стосуються:

  • суверенітету України та її територіальної цілісності в межах існуючого державного кордону України, визначеного Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
  • адміністративно-територіального устрою України;
  • опису, нагородження, вручення, правил носіння та передачі орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань СРСР.

Як підсумував голова ВРУ Р. Стефанчук, відтепер в законодавстві: 

  • немає згадки про «перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції»;
  • немає прагнення втілювати в життя «ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства»;
  • немає посилання на програми, розроблені комуністичною партією;
  • немає пріоритету в правах комсомольців, комуністів та інших «таваріщєй»;
  • «вичищено» майже 1200 актів органів державної влади та управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР);
  • дано доручення КМУ найближчим часом провести те саме на своєму рівні, а також напрацювати нові Трудовий кодекс, Житловий кодекс та Кодекс про адміністративні проступки.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»