• Посилання скопійовано

Спецдозволи на користування надрами планують продавати через ProZorro

"Готові пакети спецдозволів на видобуток цих корисних копалин повинні продаватися на відкритому прозорому аукціоні без корупційних преференцій. Ми ведемо переговори про їх продаж через систему ProZorro", - Міністр екології та природних ресурсів

Спецдозволи на користування надрами планують продавати через ProZorro

Реформування Державної служби геології та надр призведе до поліпшення інвестиційного клімату та розвитку мінерально- сировинної бази в Україні. Про це в ефірі економічного щотижневика «Перша шпальта» розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він зазначив, що на сьогодні мінерально-сировинна база в Україні не розвивається.

«У переважній більшості це використання геологічної інформації, яка була здобута ще за радянських часів. Ми повинні отримувати запит від економіки на обсяги корисних копалин, щоб було розуміння і гарантія, що Україна має потенціал для захисту від непередбачуваних обставин», - зазначив Остап Семерак.

Міністр екології та природних ресурсів зауважив, що для виправлення ситуації необхідно реформувати систему управління в Державній службі геології та надр та в геологічній сфері діяльності за системами, що функціонують у Євросоюзі, США, Канаді.

«Ми у Міністерстві розпочали роботу над проектом реформування Державної служби геології та надр. Вважаю, що головним її завданням повинні стати розвиток та нарощування мінерально-сировинної бази з вивченням потенціалу надр України і геологічних процесів», - розповів Міністр.

Він зазначив, що видача спецдозволів на користування надрами має відбуватися прозоро і на конкурентних засадах.

"Іншого виходу, крім як перейти на стандарти, які існують в цивілізованому західному світі, коли відбуваються відкриті аукціони, і дозволи отримує той, хто має конкурентні переваги, у нас немає. Готові пакети спецдозволів на видобуток цих корисних копалин повинні бути продаватися на відкритому прозорому аукціоні без корупційних преференцій. Ми ведемо переговори про їх продаж через систему ProZorro і думаю, що це стане реальністю у разі підтримки наших пропозицій урядом», - пояснив Міністр.

Крім того, Остап Семерак наголосив на важливості здійснення природоохоронного контролю за використанням надр.

«Видобувачі корисних копалин зобов’язані вести свою господарську діяльність з урахуванням природоохоронного законодавства. Функцію моніторингу за їх діяльністю має здійснювати точно не Служба, яка видає ліцензії на користування надрами. У цьому контексті важлива також реформа Держекоінспекції, яку ми хочемо перетворити у природоохоронну службу. Саме вона буде відстежувати дотримуватися природоохоронного законодавства, зокрема, у сфері геології на надр», - резюмував Міністр. 

Нагадаємо, Мінприроди працює над проектом Концепції реформування Державної служби геології та надр, який враховуватиме досвід у цій сфері провідних країн світу.

Раніше Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що для України є цікавою модель реформування використання надр, яка свого часу була запроваджена у Канаді.

Джерело: Прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»