• Посилання скопійовано

Як продовжити дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки: інформація для роботодавців

Держпраці нагадала, що Закон про охорону праці передбачає продовження строку дії дозволу на виконання робіт або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки

Як продовжити дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки: інформація для роботодавців

Держпраці у Чернівецькій області роз’яснює, що ст.  21  Закону «Про охорону праці» – «Додержання вимог щодо охорони праці під час проектування, будівництва (виготовлення) та реконструкції підприємств, об'єктів і засобів виробництва» – передбачає продовження строку дії дозволу на виконання робіт або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

З метою своєчасного продовження строку дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, Державна служба України з питань праці рекомендує за 20 днів до закінчення дії дозволу подати до територіального органу, що його видав заяву за формою , згідно з додатком 5 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі – Порядок) та оригінал дозволу.

Якщо ж роботодавець порушив умови дії дозволу чи допустив виникнення аварій та /або нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, що призвели до тяжких, або смертельних наслідків, строк дії дозволу продовжується на підставі зазначеної заяви, оригіналу дозволу і нового позитивного висновку експертизи щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання зазначених у дозволі робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Держпраці у Чернівецькій області звертає увагу суб’єктів господарювання: законодавством не непередбачено продовження строку дії не чинного дозволу, зокрема, у разі звернення роботодавця за його продовженням вже після закінчення строку дії дозволу (лист Держпраці від 18.05.2018 р. №4004/3/5.3-ДП-18).

Держпраці у Чернівецькій області підкреслює:

  • при вирішення питання про продовження строку дії дозволу враховуватиметься, чи порушено під час строку дії дозволу роботодавцем його умови, зокрема, чи дотримано вимог законодавства з питань промислової безпеки та охорони праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у пункті 1 додатка 2 Порядку;
  • чи допущено виникнення аварій та/або нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, що призвели до тяжких, або смертельних наслідків;
  • чи закінчився строк дії дозволу на дату звернення суб’єкта господарювання за його продовженням.

 

Важливо!

Раніше ми наводили роз'яснення від Держпраці у Тернопільській області про те, як отримати такий дозвіл.

Але постановою КМУ від 07.02.2018 р. №48, яка набрала чинності 08.02.2018 року, внесено зміни до Порядку, відповідно до яких частину машин, механізмів, устаткування та частину робіт підвищеної небезпеки (вони зазначені у Додатках 6 та 7 до Порядку) віднесено до таких, які експлуатуються (виконуються) роботодавцем на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Джерело: Держпраці у Чернівецькій області

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»