• Посилання скопійовано

Особливості отримання ліцензії на торгівлю пивом

Як отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем «єдиннику»? Які документи слід подати для отримання ліцензії на торгівлю пивом? Які штрафи передбачені за торгівлю пивом без ліцензії?

Особливості отримання ліцензії на торгівлю пивом

ДПС у Чернівецькій області надає відповіді на наступні питання.

 

Як отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем платнику єдиного податку?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, підприємцям на спрощеній системі оподаткування з алкогольних напоїв можна торгувати лише пивом і столовим вином. Торгівля іншими видами алкоголю та сигаретами під забороною.

Щоб продавати пиво, платникам єдиного податку потрібно отримати алкогольну ліцензію. Натомість для роздрібної торгівлі столовим вином така ліцензія не потрібна (абз. 20 ст. 15  ЗУ № 481, лист ДФС №24600).

У Чернівецькій області для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем необхідно звернутись до ГУ ДПС у області або до територіального Центру обслуговування платників.

Щоб торгувати алкоголем у роздріб, потрібно зареєструвати коди КВЕД: 47.11, 47.25.

Ці КВЕДи передбачають і торгівлю сигаретами, тому єдинникам при реєстрації цих кодів окремо треба дописати «крім торгівлі тютюновими виробами».

Строк дії алкогольної ліцензії – один рік, після закінчення цього строку потрібно отримувати нову. Останній день торгівлі за ліцензією – день, який передує кінцевій даті, зазначеній у ліцензії.

 

Які документи слід подати для отримання ліцензії на торгівлю пивом?

Документи на отримання ліцензії на торгівлю пивом слід подавати за місцем, ведення діяльності. Якщо у платника кілька точок в одному місті, де планується торгувати пивом, потрібно отримати ліцензію на кожну з них, платити слід за кожну окремо.

Перелік документів на отримання ліцензії на торгівлю пивом: заява про отримання ліцензії, складається у довільній формі; платіжне доручення про оплату ¼ вартості ліцензії на рік із відміткою банку про сплату.

Зверніть увагу: ліцензія видається тільки за умови фактичного надходження коштів до бюджету.

У заяві про отримання ліцензії зазначається:

  • ПІБ підприємця та його  РНОКПП (індивідуальний податковий номер);
  • адреса, за якою  ФОП перебуває на обліку, та адреса торговельної точки, площа і тип об’єкту торгівлі: магазин, кафе, кіоск тощо;
  • назва ДПС за місцем торгівлі та податкова, де перебуваєте на обліку як ФОП;
  • вид господарської діяльності: роздрібна торгівля алкогольними напоями;
  • сума оплати за кількістю касових апаратів. Ліцензія реєструється на РРО, через який будете відпускати товар. Якщо касових апаратів у вас декілька, але відпускатимете алкоголь тільки через один, на нього і треба отримати ліцензію;
  • строк дії ліцензії;
  • підпис і печатка (за наявності).

Додатково можуть знадобитися дані паспорта підприємця (обов’язково – якщо він відмовився від ІПН) і дані свідоцтва про право власності на приміщення або номер і строк дії договору оренди.

У заяві також потрібно перерахувати всі РРО (книги обліку розрахункових операцій), які перебувають у місці торгівлі, та інформацію про них: реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), дату початку їх обліку у фіскальній службі; модель, виробника, заводський номер, дату виготовлення, реєстраційний номер РРО. Всі ці дані будуть відображатися в додатку до ліцензії.

Подати документи на отримання ліцензії можна особисто або надіслати поштою рекомендованим листом. За платника заяву може подати і довірена особа, тоді у неї повинна бути нотаріально засвідчена довіреність на право представляти інтереси суб’єкта господарювання.

 

Чи передбачені штрафи за торгівлю пивом без ліцензії?

Фахівці ГУ ДПС Буковини наголошують, реалізовувати пиво без оформленої ліцензії – діяльність незаконна (частина 14 статті 15 ЗУ №481).

Відтак, за здійснення торгових операцій (оптом чи вроздріб) без наявності ліцензії передбачено штраф, який складає 200% від вартості партії товару, але мінімум 17 000 грн.

За торгівлю пивом через розрахункове обладнання, яке не зареєстровано у відповідності до процедури, штраф складе мінімум 10000 грн або 200% від реалізованої з допомогою касового обладнання продукції.

За зберігання алкогольних напоїв в місцях зберігання, не внесених в реєстр, передбачена санкція в розмірі 100% від вартості товару, розміщеного на зберігання, але мінімум 17 000 грн.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Чернівецькій області

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»