• Посилання скопійовано

ТОП-5 питань щодо отримання ліцензії на операції з пальним

Податківці зупинилися на особливостях подання документів для отримання ліцензії на операції з пальним

ТОП-5 питань щодо отримання ліцензії на операції з пальним

ДПС у Київській області наводить найцікавіші запитання на тему «Акцизний податок» та відповіді на них.

1. Чи має право заявник для отримання ліцензії на виробництво, оптову або роздрібну торгівлю пальним надати до контролюючого органу ДПС акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, або інші документи, які підтверджують прийняття об’єкта в експлуатацію, що видані іншій особі?

Оскільки нормативні документи, які встановлюють порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою КМУ від 13.04.2011 р. №461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів») містять вимоги щодо одноразового отримання документів про введення об’єкта в експлуатацію та не передбачають переоформлення їх на інших осіб, ніж ті, яким такі документи видавалися, то для отримання ліцензії на виробництво, оптову або роздрібну торгівлю пальним заявник має право надати акт вводу в експлуатацію об’єкта, або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, про підтверджують прийняття його в експлуатацію згідно з вимогами законодавства, що видані іншій особі, – адже вони видавалися на об’єкт, а не на особу. Заявник має подати документи, що підтверджують його право власності або право користування таким об’єктом нерухомості.

 

2. Чи вважатиметься продовженим договір оренди земельної ділянки після закінчення строку його дії, якщо заявник у заяві для отримання ліцензії зазначив, що продовжує використовувати орендовану земельну ділянку?

Частиною 6 ст. 33 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих же умовах, які були передбачені договором.

Якщо заявник для отримання ліцензії на право виробництва, оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального надав копію договору оренди землі, у якого термін дії закінчився, але заявник у заяві на отримання ліцензії стверджує, що продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то відповідно до ч. 6 ст. 33 Закону України «Про оренду землі» договір оренди вважається поновленим на той же термін і на тих же умовах, які були передбачені договором. Заявник має право надати копію договору та пояснення щодо факту його поновлення у заяві на отримання ліцензії.

Тобто, заявник для підтвердження права землекористування може подати органам ДПС копію діючого договору оренди земельної ділянки, на якій розташований об’єкт оренди (в т.ч. автоматично поновленого), оформленого на будь-яку особу, в т.ч. і не на сьогоднішнього власника об’єкта нерухомості та інші відомості, що вказують на фактичне користування земельною ділянкою.

Слід звернути увагу, що відповідно до ч. 9 ст. 3, ч. 39 ст. 15 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», відповідальність за достовірність даних у документах, поданих разом із заявою на отримання ліцензії несе заявник.

 

3. До якого органу та які документи подаються для отримання ліцензії на право оптової торгівлі пальним?

Ліцензія на право оптової торгівлі пальним видається терміном на п’ять років. Для отримання ліцензії на право оптової торгівлі пальним заява подається до ДПС України. Разом із заявою подаються завірені заявником копії таких документів:

  • документи що підтверджують внесення річної плати за ліцензію (вартість ліцензії становить 5000,0 грн. за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним та 10000,0 грн. за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним);
  • документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;
  • акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;
  • дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії таких документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

Відповідальність за достовірність даних у документах, поданих разом із заявою, несе заявник.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним копії таких документів не подають.

Тимчасово, до 1 січня 2022 року, суб’єкти господарювання можуть отримувати ліцензії на право виробництва пального, право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального на відповідне місце здійснення такої діяльності без подання акта вводу в експлуатацію об’єкта або акта готовності об’єкта до експлуатації, або сертифіката про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інших документів, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо об’єктів, необхідних для здійснення відповідної діяльності, за умови подання копій документів, що підтверджують право власності на такі об’єкти нерухомого майна, виданих у встановленому законодавством порядку до 1 січня 2014 року.

 

4. У чому полягає різниця понять: місце зберігання пального та місце роздрібної торгівлі пальним, а також зберігання пального та роздрібна торгівля пальним?

Місце зберігання пального – це місце на якому розташовані споруди та обладнання, або ємності для зберігання пального, які використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Місце роздрібної торгівлі пальним – це місце на якому розташовані споруди та обладнання, або ємності що використовуються для роздрібної торгівлі та/або зберігання пального, які використовуються на праві власності або користування.

Зберігання пального – діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Роздрібна торгівля пальним – діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик з автозаправної, автогазозаправної чи газонаповнювальної станції та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки.

 

5. Який розмір плати встановлений за отримання дубліката ліцензії на виробництво спирту?

За видачу дубліката ліцензії встановлена плата у розмірі 780 гривень, яка зараховується до бюджету.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»