• Посилання скопійовано

Ліцензія на торгівлю пальним: які потрібні документи для її отримання?

ВС вказав, що Закон про охорону праці та Закон №481 суперечать один одному в частині документів, які потрібні для отримання ліцензії на торгівлю пальним. І дозвіл на експлуатацію машин для торгівлі пальним не є єдиним обов’язковим документом, який потрібен, щоб отримати таку ліцензію

Ліцензія на торгівлю пальним: які потрібні документи для її отримання?

Коментар до постанови ВС від 06.04.2021 р. у справі № 240/8544/20

В ІПК від 23.12.2020 р. №5271/ІПК/99-00-09-03-03-06 ДПСУ нагадала, що для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом зі заявою додатково подаються завірені заявником копії документів, зокрема, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (абз. 4 ч. 38 ст. 15 Закону №481).

Процедуру видачі або відмови у видачі, переоформлення анулювання дозволів встановлено Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженим постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107 (далі – Порядок № 1107).

Таким чином, для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії документів, зокрема, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Таку ж позицію підтримувала й ДФСУ у 2019 році.

 

Чому органи ДПС відмовляють у видачі ліцензії та вимагають надати копію  дозволу?

Фактично йдеться про неузгодженість норм Закону № 418 зі Законом про охорону праці та Постановою КМУ №1107.

У коментованій справі суд з’ясував, що ДП звернулося до органу ДПС зі заявою щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним. Відповідно підприємством було приєднано до заяви, зокрема, декларацію відповідностей матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці №162-20 від 22.04.2020 р.

ДПС відмовила у видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним, оскільки замість декларацій ДП мало подати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Дійсно, за приписами статті 21 Закону "Про охорону праці" роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

На виконання вимог цієї статті постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107 затверджено Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі - Порядок № 1107).

Положеннями п. 6 Порядку №1107 встановлено, що дозвіл видається роботодавцеві на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку до Порядку №1107.

Крім того, нормами п. 21 Порядку №1107 закріплено, що виконання робіт підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки здійснюються роботодавцем, виробником або постачальником на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Тобто на момент звернення ДП до податкових органів зі заявою щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним, декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці, подана ДП, була чинною та відповідно підтверджувала право підприємства експлуатувати машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки.

Поміж іншого, листом Держпраці підтверджено чинність вказаної декларації та зазначено, що ДП на підставі даної декларації може експлуатувати машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, наведені у ній.

Суди вважають, що Закон «Про охорону праці» допускає можливість виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці. При цьому перелік таких робіт та устаткування визначається КМУ.

І оскільки ДП у господарській діяльності здійснює експлуатацію автомобільних газових заправних пунктів, що на момент виникнення спірних правовідносин охоплювався переліком, наведеним у Порядку №1107, то для отримання ліцензії ДП мало подати саме декларацію про відповідність матеріально-технічної бази, а не дозвіл.

ВС  погодився з висновками судів попередніх інстанцій та зауважив, що правова колізія виникла не з вини ДП, за відсутності умислу останнього, що виключає протиправність дій госпсуб`єкта. Він діяв в межах вимог законів  «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»«Про охорону праці» та Порядку № 1107.

У коментованій нами справі суди визнали протиправним та скасували рішення ГУ ДПС про відмову у видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним, а також зобов`язали повторно розглянути заяву ДП на підставі поданих документів.

 

Закон №481 потребує змін, – ДРСУ

У 2020 році на сайті Державної регуляторної служби України за зверненням госп'суб’єктів жваво обговорювалась проблема відмови територіальних органів ДПСУ у видачі ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального через відсутність у них дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

За результатами опрацювання таких звернень ДРС звернулася до Міністерства фінансів України щодо внесення відповідних змін до Закону №481 шляхом встановлення переліку документів, що подаються разом зі заявою для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального, враховуючи зміни в законодавстві у сфері охорони праці.

Крім того, ДРС направлено пропозиції Секретаріату КМУ стосовно надання доручення Мінфіну розробити  проєкт Закону щодо внесення відповідних змін до Закону №481.

Наразі було запропоновано внести зміни до абзацу четвертого ч. 38 ст. 15 Закону №481, а саме: доповнити після слів «дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» словами «або зареєстровану декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці».

Зауважимо, що Постановою від 03.02.2021 р. №77 внесені зміни до Порядку №1107, зокрема, до п. 6 Порядку, а також викладений в новій редакції Перелік видів робіт підвищеної небезпеки (дод. 2 до Порядку № 1107).

Отже, на виконання робіт підвищеної небезпеки або на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А додатка 2, роботодавцеві чи виробникові/постачальникові машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки видається дозвіл за формою згідно з дод. 1.

А виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі Б додатка 2, експлуатація (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці за формою згідно з дод. 8.

Тож,  незважаючи на відсутність змін до Закону №481, при поданні заяви на отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального слід керуватись змінами, внесеними до Порядку №1107 та подавати або дозвіл, або декларацію відповідності матеріально-технічної бази. При цьому варто заручитися коментованим нами судовим рішенням та оскаржувати у разі відмови у видачі ліцензії в порядку адміноскарження до ДПСУ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»