• Посилання скопійовано

Обмеження для курців, виробників та імпортерів товарів для паління стануть жорсткіші: опубліковано закон!

11 січня офіційно опубліковано Закон №1978-ІХ про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Що і для кого він змінить?

Обмеження для курців, виробників та імпортерів товарів для паління стануть жорсткіші: опубліковано закон!

11 січня в «Голосі України» №3/2022 опубліковано Закон від 16.12.2021 р. №1978-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Його було прийнято ВРУ 16 грудня і детально норми законопроєкту ми розглядали у цій статті.

Норми цього Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захисту від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях, що допоможе запобігти виникненню нікотинової залежності у людей. Для цього вносяться відповідні зміни до:

  • Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» (Закон №2899),
  • Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (Закон №481/95-ВР);
  • Закону «Про рекламу». 

Більшість норм Закону наберуть чинності 11 липня 2023 року (через 18 місяців з дня його опублікування). Та деякі зміни запрацюють швидше.

 

З 11 січня 2022 року набирають чинності норми ст. 12 Закону №2899, за якими МОЗ має затвердити:

  • тексти та ілюстрації комбінованого медичного попередження, а також технічні вимоги до його макету, дизайну та форми, а також порядок їх нанесення виробниками тютюнових виробів для куріння;
  • три групи наборів комбінованого медичного попередження, що складаються з 14 варіантів тексту та ілюстрацій і змінюються щорічно.


З 1 червня 2022 року
електронні сигарети та трав’яні вироби для куріння теж отримають власні попередження щодо їх шкідливості. Цьому буде присвячено нові ст. 12-1 та 12-2 Закону №2899.

Упакування електронних сигарет, заправних контейнерів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, отримає листок-вкладку з такими попередженнями (власного змісту). Додаткове медичне попередження буде наноситися з обох сторін і самого упакування.

Виробники та імпортери також отримають вимогу нанесення медичних попереджень як на окремі пачки, так і на упакування трав’яних виробів для куріння. 

А от продавцям варто знати: упакування електронних сигарет, заправних контейнерів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, не повинні будуть пропонувати економічних переваг шляхом включення друкованих ваучерів, пропозиції знижок, у тому числі безплатного розповсюдження, «два за ціною одного», інших подібних пропозицій»!

Бездимні засоби куріння теж отримають медичні застереження на кожну пачку та упакування. Цьому присвячено нову ст. 12-3 Закону №2899. Щоправда, інших обмежень щодо їх виробництва, імпорту або продажу, поки що не встановлено.

А от якщо виробники вирішать розпочати виробництво чогось нового і тютюнового, то їм доведеться, крім іншого, звітувати за ст. 12-4 Закону №2899.

Виробники та імпортери новітніх тютюнових виробів подаватимуть до МОЗ повідомлення про будь-який новітній тютюновий виріб, який вони планують ввести в обіг на території України. Повідомлення подаватимуться в електронній формі за шість місяців до запланованого введення в обіг.

 

З 11 липня 2022 року (через 6 місяців після дати публікації Закону). Обмеження щодо місць паління – тепер не тільки для тютюну! Для цього оновлюють редакцію ст. 13 Закону №2899.

Змінами забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

7) у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

8) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

10) у приміщеннях гуртожитків;

11) на дитячих майданчиках;

12) у місцях загального користування житлових будинків;

13) у підземних переходах;

14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

15) на вокзалах та станціях;

16) на зупинках громадського транспорту.

Забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць.

У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!".

У спеціально відведених в аеропортах місцях для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака і тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!".

Адміністрація аеропортів може відводити спеціальні місця для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів, загальна площа яких не може перевищувати 5% загальної площі споруди аеропорту, за умови розташування таких місць в окремих відокремлених приміщеннях, які не мають потреби відвідувати люди, що не курять, не вживають, не використовують тютюнові вироби, електронні сигарети, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, та обладнання їх витяжною вентиляцією, а також розміщення інформації, передбаченої частиною п’ятою цієї статті.

Сільські, селищні та міські ради у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть постійно або тимчасово заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених ними місцях.

 

З 11 липня 2023 року (через 18 місяців після дати публікації)

Цей термін стосується вже всього решта Закону. Тобто більшої його частини, якою і встановлюються славнозвісні обмеження. А саме:

  • тотальна заборона продажу неповнолітнім;
  • тотальна заборона ароматизованих (та деяких інших) сигарет та тютюнових виробів;
  • тотальна заборона реклами;
  • нові правила щодо електронних сигарет;
  • а ще нова звітність! 

Про все це детально - у статті від редакції.

 

З 11 січня 2023 року змінюються правила розміщення попереджень про шкідливість паління на тютюнових виробах (зміни до ст. 12 Закону №2899).

Так, на кожній одиничній пачці та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння має бути зазначено загальне медичне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою ілюстрацією, а також інформаційне повідомлення. Як бачимо, термінологія змінюється, але принцип залишається той самий.

При цьому зміст медичних та інформаційних попереджень визначатиме ст. 12 Закону №2899. Проте їх параметри, а також параметри кольорових ілюстрацій затверджуватиме і МОЗ (напряму, а не через постанову КМУ).  Через 2 роки після публікації закону тексти загального медичного попередження та інформаційного попередження будуть оновлені згідно з коментованим законом.  При цьому наголошується, що ці тексти та ілюстрації до них будуть наноситися виробником тютюнових виробів на одиничні пачки та зовнішнє упакування тютюнових виробів не пізніше ніж через 12 місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом МОЗ, яким їх затверджено.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»