• Посилання скопійовано

Реальна діяльність не збігається з КВЕД, зазначеними у статуті, — чим це загрожує?

Лист ДПСУ від 17.12.2012 р. №7242/0/61-12/15-1415

Реальна діяльність не збігається з КВЕД, зазначеними у статуті, — чим це загрожує?

ДПС пробує надати відповідь на запитання: чи порушує вимоги закону госпсуб'єкт, який здійснює певний вид господарської діяльності без його визначення в установчих документах?

Питання на сьогодні є актуальним, хоча б у площині процесу заміни кодів КВЕД на нові (згідно з новим класифікатором КВЕД-2010), що досі триває. 

Змоделюємо для себе ситуацію: у статуті ТОВ, серед переліку видів діяльності, зазначено торгівлю товарами та продуктами харчування. При цьому отримано ліцензію на здійснення оптової та роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном. КВЕД-2010: 46.34 «Оптова торгівля напоями», 46.35 «Оптова торгівля тютюновими виробами».

За логікою коментованого листа  ДПС, має існувати певний зв’язок між переліком видів діяльності, визначених у статуті, та офіційними даними з ЄДР, оскільки

1) п. 2 ст. 57 ГКУ встановлено, що в установчих документах має бути зазначено, у тому числі, предмет господарської діяльності;

2) відомості щодо видів діяльності юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі (п. 2 ст. 17 Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»);

3) органи ДПС мають право здійснювати контроль за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, з наступною передачею матеріалів про виявлені порушення органам, які видали ці документи (пп. 20.1.29 статті 20 ПКУ).

На нашу думку, жодного зв’язку тут немає і не може бути, адже установчі документи лише визначають предмет (напрям) діяльності створеної юрособи. Проте під час провадження самої діяльності ці напрями можуть змінюватися без потреби внесення змін безпосередньо до статуту. Причому дані ЄДР, на відміну від статуту, мають уже конкретизований перелік видів діяльності, які безпосередньо здійснюються юрособою на сьогодні.

Ми досі дотримуємося позиції, що у статуті може бути наведено невиключний перелік видів діяльності. З огляду на це вважаємо, що для законності здійснення діяльності й отримання ліцензії важливим джерелом інформації стосовно переліку видів діяльності є не дані статуту, а дані, внесені до ЄДР.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»