• Посилання скопійовано

В Україні буде створено Національне агенство зайнятості

Міністр соціальної політики України Павло Розенко презентував концепцію реформування служби зайнятості

В Україні буде створено Національне агенство зайнятості

„Міністерство представляє нову філософію активності держави на ринку праці, - заявив Міністр. – На основі вивчення і застосування міжнародної практики ми сформуємо в Україні якісно новий сервіс для громадян, який успішно функціонуватиме в сучасних непростих умовах”.

Існуючу ситуацію на ринку праці України Розенко охарактеризував як складну, але загалом керовану. „2014 року проти 2013-го кількість зайнятого населення скоротилася на 1 мільйон 200 тисяч осіб, - повідомив очільник Мінсоцполітики. – Це прямий наслідок агресії Росії та викликаного нею зниження економічної активності. Лише у Донецькій області, за експертними оцінками, втрачено 800 тисяч робочих місць”.

„Втративши роботу, опинившись в епіцентрі бойових дій, 1 мільйон 345 тисяч українців були змушені покинути свої домівки, - продовжив Міністр. – Найбільше внутрішнє переміщення громадян за всю історію незалежної України призвело до зростання напруги в питанні зайнятості і в регіонах нашої держави, які перебувають поза зоною АТО”.

„Ми уникли обвалу на ринку праці, але макроекономічна ситуація продовжує ускладнюватися, - продовжив Міністр. – За прогнозами експертів, в Україні до кінця цього року очікується зростання безробіття до 11 відсотків. Тому ми розробили і маємо намір реалізувати низку принципових кроків, які допоможуть дати вірні відповіді на виклики, що постануть перед нами як країною до кінця 2015-го і наступного року”.

„Досі ми не мали інструменту, за допомогою якого можна було б налагодити ефективну роботу на ринку праці, - наголосив Міністр. - Станом на 2014 рік стало зрозуміло, що служба зайнятості не готова реагувати на виклики часу. Це стосується як роботи з тимчасово переміщеними особами, так і регулювання ринку праці загалом. Лише після зміни керівництва Держслужби зайнятості ми повернулися до системної роботи і отримали змогу презентувати реформу в цій сфері”.

„Ключовим, основоположним рішенням” назвав Павло Розенко заплановане у рамках реформи  створення Національного агентства зайнятості на базі існуючої Державної служби зайнятості. Агентство виконуватиме функції виконавчої дирекції Фонду соціального страхування на випадок безробіття. „Не бюрократи, не чиновники в костюмах, а мобільна, активна і потужна сервісна служба з одною вимогою – надання якісних послуг для населення. Не командувати і керувати, а працювати”, - сказав Міністр.

Акцент у практичній роботі Агентства робитиметься на активному посередництві і регулюванні ринку праці за допомогою новітніх інформаційних технологій. Буде сформовано єдину електронну базу вакансій.

„Зміняться підходи у роботі з зареєстрованими безробітними, - наголосив Розенко. – Посилюється страховий принцип виплати допомоги по безробіттю. Активніше підтримуватимуться підприємницькі ініціативи зареєстрованих безробітних”.

Агенція розширюватиме можливості працевлаштування громадян, застосовуватиме нові механізми підтримки молоді віком до 24 років (залучення випускників до роботи на умовах стажування за взірцями Німеччини і Румунії), сприятиме збереженню зайнятості людей, старших за 45 років. Активніше вирішуватимуться питання зайнятості членів особистих селянських господарств, учасників антитерористичної операції, внутрішньо переміщених осіб та інших категорій.

До функцій Національного агентства зайнятості буде також віднесено моніторинг випадків дискримінаційних обмежень, що містяться у оприлюднених вакансіях, з подачею цієї інформації до Державної служби з питань праці для відповідного реагування.

Окрім того, Мінсоцполітики і створюване Нацагентство зайнятості отримають функції прогнозування ситуації на ринку зайнятості, зокрема щомісячне публічне представлення оцінки ситуації на цьому ринку.

„Національне агентство зайнятості має запрацювати до кінця року, - заявив Розенко. – Сподіваємося на підтримку з боку Верховної Ради змін до законодавства, що регулює ринок праці в Україні”.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»