• Посилання скопійовано

Рада має намір ввести податкові пільги для учасників індустріальних парків

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, що встановлює пільги зі сплати податку на прибуток, податку на нерухоме майно, земельного податку та ПДВ під час ввезення імпортного обладнання і комплектуючих для компаній-учасниць індустріальних парків

Рада має намір ввести податкові пільги для учасників індустріальних парків

За ухвалення законопроекту №2554а-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій у реальний сектор економіки через індустріальні парки» в першому читанні проголосували 227 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк повідомив, доповідаючи по законопроекту, що індустріальні парки можуть стати одним з основних інструментів залучення інвестицій в Україну і розвитку виробництва в країні.

«Цей законопроект передбачає особливості оподаткування, які діятимуть на тимчасовій підставі... Ці законопроекти не несуть жодного фіскального ризику для бюджету, оскільки вони поширюватимуться лише на нові інвестиції та новостворені виробництва», - сказав Галасюк.

Голова Комітету Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила, виступаючи з трибуни, що законопроект містить чіткий перелік критеріїв для учасників індустріальних парків, які можуть мати право на пільгове оподаткування. При цьому всі пільги з місцевих податків можуть встановлюватися місцевими органами влади.

«Для того, щоб зняти всі різночитання, щоб визначити єдиний підхід до учасників індустріальних парків, ми виписали всі чіткі критерії для тих, хто може користуватися такими пільгами», - сказала Южаніна.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, пропонується на п'ять років звільнити від сплати податку на прибуток компанії-учасниці індустріальних парків, а на наступні п'ять років встановити ставку вдвічі меншу за базову (сьогодні 8%).

Також пропонується звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання і комплектуючих резидентами індустріальних парків, якщо такі матеріали використовуються ними для облаштування індустріальних парків або для здійснення господарської діяльності у їх межах.

Тимчасово звільнити резидентів індустріальних парків від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку на земельні ділянки і орендної плати за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності, на яких створено індустріальний парк.

Також Рада ухвалила в першому читанні супутній законопроект №2555а-д «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій у реальний сектор економіки через індустріальні парки».

У цьому законопроекті вказується виключний перелік обладнання, комплектуючих і матеріалів, які не є підакцизними товарами і ввозяться ініціаторами створення і керуючими компаніями індустріальних парків без сплати митних платежів для облаштування та здійснення господарської діяльності в індустріальних парках.

За ухвалення законопроекту №2555а-д у першому читанні проголосував 231 народний депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Держінвестпроекту, в Україні на даний момент зареєстровано 17 індустріальних парків. Верховна Рада в листопаді минулого року ухвалила закон, який спрощує процедури створення і функціонування індустріальних парків та управління ними для залучення інвестицій у розвиток виробництва в Україні.

Джерело: УНІАН

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»