• Посилання скопійовано

Засновники ProZorro запустили "книгу скарг" держзакупівель DoZorro

В Україні 1 листопада 2016 року розпочав роботу моніторинговий портал DoZorro

Засновники ProZorro запустили "книгу скарг" держзакупівель DoZorro

Презентація порталу відбулася у вівторок, 1 листопада.

Він призначений для публікації з окремих тендерів відгуків і оцінок замовників і постачальників, які працюють в системі ProZorro.

У DoZorro учасники тендерів зможуть оцінювати своїх партнерів по операціях і залишати розгорнуті відгуки. На основі цієї інформації буде автоматично формуватися рейтинг.

З профілю кожного з них буде зрозуміло, наскільки конкретний користувач системи є добросовісним постачальником або замовником.

За задумом засновників DoZorro, систематизована інформація дозволить всім сторонам приймати раціональні рішення у своїй діяльності, пов'язаної з роботою в системі ProZorro. На майданчику DoZorro об'єднуються зусилля держави, бізнесу, контролюючих органів та громадськості.

Всі учасники порталу отримають доступ до реальних дієвих юридичних інструментів оскарження сумнівних закупівель, кажуть засновники порталу.

"Порушники, як занадто креативні замовники, так і недобросовісні постачальники тепер як на долоні. Повідомляйте про порушення, пишіть відгуки, оцінюйте роботу - це в інтересах усіх нас як платників податків", - говорить заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Портал створено та адмініструється організацією Transparency International Україна. Координатором виступає Христина Гуцалова, яка в якості волонтера брала участь в запуску ProZorro. DoZorro безпосередньо підключений до бази даних ProZorro через відкритий АРI, доступ до якого має будь-який бажаючий.

Перехід до функцій порталу буде доступний з електронних майданчиків, підключених до ProZorro.

За словами Гуцалової, DoZorro довелося зробити окремим порталом, тому що ProZorro вже переданий на баланс держави.

При цьому Гуцалова зазначає, що найближчим часом реагування на відгуки про держзакупівлі буде відбуватися в "ручному" режимі з боку команди DoZorro. Команда буде накопичувати і аналізувати відгуки.

Після досягнення "критичної маси" адміністратори DoZorro спрямовуватимуть свої висновки і рекомендації до Державної фіскальної служби і до Нацагентства з питань запобігання корупції. Поки дані відомства, за словами Гуцалової, самостійно не аналізують спірні держзакупівлі в ProZorro.

Як повідомлялося, система електронних державних закупівель Prozorro з 1 серпня стала обов'язковою до застосування для всіх державних замовників при закупівлі від 200 тис. грн для товарів і від 1,5 млн грн - для робіт.

Очікується, що за підсумками 2016 року використання Prozorro дозволить заощадити близько 5 млрд грн, у 2017 році - 50 млрд грн.

Українська система Prozorro отримала міжнародну премію у сфері закупівель World Procurement Awards (WPA) у номінації Public Sector.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»