• Посилання скопійовано

Порошенко заборонив бухгалтерську програму 1С (а ще Яндекс, Вконтакте і Mail.Ru)

Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Загалом у списку санкцій 468 юридичних та 1228 фізичних осіб

 Порошенко заборонив бухгалтерську програму 1С (а ще Яндекс, Вконтакте і Mail.Ru)

Президент України Указом від 15.05.2017 р. № 133/2017 ввів в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Згідно з Указом, будуть застосовані санкції до 468 юридичних та 1228 фізичних осіб.

 

Ознайомитися з повним списком осіб, що підпали під санкції, можна тут:

 

Зокрема, санкції передбачають блокування доступу до соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники". Доступ заблокований в рамках обмежень, накладених на Mail.Ru Group, - пише "Українська правда"."

"Заборона Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів сервісів "Mail.ru" та соціально-орієнтованих ресурсів "Вконтакте" та "Одноклассники", - йдеться в указі.

Крім цього, доступ заблоковано до сервісів "Яндекса".

Згідно з рішенням, інтернет-провайдери мають заборонити доступ до низки ресурсів/сервісів Яндекса, серед яких карти Яндекса yandex.ua/maps та ініші сервіси як російського, так і українського Яндексу.

Також серед російських компаній, які підпали під санкції, "Лабаторія Касперського", "Доктор Веб", "Аерофлот", низка російських авіакомпаній та підприємств, телекомпанія "НТВ", "Алмаз-Антей",  "Газпром Банк". 

 

Економічні санкції, запроваджені Президентом, поширюються також на компанію-постачальника ERP-систем ТОВ "1С" та низку інших IT-компаній.

 

Обмежувальні заходи поширюються на російську компанію "1С" та її дочірні підприємства в Україні.

Економічні санкції також торкнуться інших постачальників ERP-систем: ЗАТ "Галактика Центр", ТОВ "Корпорація "Парус". Крім того, до списку потрапили компанії-розробники програмного забезпечення "ABBYY", ТОВ "Абі Україна ЛТД".

 

Зокрема, санкції передбачають блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

 

Також рішення Президента передбачає обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

Компаніям забороняється здійснювати державні закупівлі товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких знаходиться у власності іноземної держави.

Нагадаємо, фірма "1С" спеціалізується на розробці, дистрибуції та підтримці комп'ютерних програм ділового та домашнього призначення. З розробок "1С" найбільш відомі програми системи "1С: Підприємство", а також продукти для домашніх комп'ютерів і освітньої сфери.

 

Коли запрацює заборона?

Указ Президента України Петра Порошенка про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони, згідно з яким в Україні заблокують ряд російських сайтів, набрав чинності 17 травня 2017 року у зв'язку з його публікацією в газеті "Урядовий кур'єр".

 

Коментують провайдери: блокування ресурсів вкрай проблематичне

"Укртелеком" виконає указ за тиждень

Директор департаменту зі зв'язків з громадськістю та зовнішніх комунікацій компанії "Укртелеком" Михайло Шуранов написав у своєму Facebook про готовність компанії до виконання Указу, - повідомляє "Дело".

"Укртелеком виконує вимоги Указу Президента України №133/2017 щодо заборони надання послуг доступу до веб-ресурсів, зазначеним в тексті указу. Процес досить складний і вимагає певного часу, з огляду на значну кількість ресурсів. Роботи вже розпочато. Вони будуть проводитися поетапно і за попередньою оцінкою фахівців будуть тривати від декількох діб до тижня ", - написав Шуранов.

 

Блокування технічно неможливе - Інтернет-асоціація

Здійснення блокування потрапили під санкції російських сайтів українськими провайдерами на даний момент неможливо технічно. Про це повідомив голова Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Олександр Федієнко.

"Станом на сьогодні це неможливо виконати", - сказав він. Для реалізації блокування провайдерам може знадобитися час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміна топології мережі.

 

Співвласник найбільшого інтернет-провайдера "Тріолан" Володимир Сидоренко заявив, що реалізувати блокування проблематично.

"Зараз ситуація така - ми взагалі ніякої трафік мережі не аналізуємо і не блокуємо. Це як труба, що там йде - ми не знаємо. Як тепер виявляти, що блокувати, а що не блокувати?" - зазначив Сидоренко.

За його словами, для початку компанія повинна зрозуміти, наскільки це взагалі "технічно підйомно".

"Тому що якщо ми не зможемо цього зробити, то тут хоч закони, хоч не закони, а як це зробити? Звичайно, ми зараз думаємо про реалізацію цього закону і як його виконати, але завжди ж є можливість - vpn, proxy і ще різні способи - як людина може отримати цей доступ ", - прокоментував Сидоренко.

 

Блокування легко обійти - "Телекомунікаційна палата України" 

Голова асоціації "Телекомунікаційна палата України" Тетяна Попова повідомила, що теоретично технічне обмеження доступу до деякій кількості ресурсів можливо, але на практиці його буде легко обійти.

"Будь-який вид блокування (DNS, URL, IP-адреса та ін.) Неефективний, а просунуті користувачі легко його обійдуть", - зазначила вона.

 

Яндекс: санкції не вплинуть на наш бізнес

Компанія "Яндекс.Україна" шкодує про заборону роботи в Україні, але не постраждає від цього. Про це заявили в прес-службі компанії.

"Яндекс розвиває свої сервіси для України з 2005 року. Весь цей час наша українська команда працює відповідно до законодавства України, вкладає всі свої сили у створення якісних продуктів", - заявили в компанії.

"Бізнес групи компаній Яндекса, звичайно, дуже великий, і санкції на нього не вплинуть. Але ми вважаємо Україну важливою частиною нашої роботи і шкодуємо, що санкції зводять нанівець всі багаторічні зусилля нашої команди. Головний потерпілий від санкцій — це український користувач", - стверджують в прес-службі Яндекса.

 

ВКонтакте: "ми завжди обходили політику стороною"

Прес-служба українського офісу стверджує, що "ВКонтакте" завжди обходили політику стороною. Про це написав прес-секретар українського офісу російської соціальної мережі Влад Леготкін.

Він назвав "Вконтакте" найпопулярнішою соціальною мережею в Україні яку відвідують 16 мільйонів користувачів щомісяця.

"Ми, Команда "ВКонтакте",  завжди обходили політику стороною. Вважаємо, що інтернет по суті своїй не має кордонів. Ми захищали і будемо захищати інтереси всіх наших користувачів і партнерів", - йдеться у повідомленні.

 

Представники 1С вважають рішення РНБО помилковим

Сьогодні, 16 травня,  відбулася прес-конференція щодо санкцій Указу, які стосуються «1С:Підприємство». Керівники компаній надали свої роз’яснення та коментарі щодо подальшої підтримки користувачів «1С:Підприємства». 

Текстову трансляцію прес-конференції ми вели на сторінці у Facebook>>

Якщо коротко, то представники 1С вважають рішення РНБО помилковим і звернулися до РНБО з питанням відміни санкцій.

"Усі зобов'язання перед клієнтами ми будемо намагатись виконувати, оновлення будуть виходити", - запевняють в «1С:Підприємства». 

Крім того, вони зауважили, що понад 500 компаній є франчайзі 1С, а під заборону потрапило тільки 3-4. Оновлення для їхніх клієнтів будуть надавались через інші компанії

"Ми маємо 4 рiвневу структуру. виробник продукту, оператор, дистрибютор, франчайзинг та користувачi. Пiд заборону потрапили лише виробник та оператор. Запевняємо, що ми знайдемо виходи пiдтримувати наших клiєнтiв в будь-якому випадку".

Див. також: Офіційне повідомлення компанії 1С, відео з вчорашньої прес-конференції та прес-реліз

В СБУ пообіцяли не чіпати бізнес через користування 1С>>

Усе, що ми знаємо про заборону 1С в Україні (і не тільки про них) читайте тут>>

 

В РНБО прокоментували рішення про санкції щодо 1С

 ">

 

За відмову блокувати російські сайти провайдерів штрафуватимуть

Інтернет-провайдери, які не виконають рішення РНБО про заборону в Україні низки російських соціальних мереж і веб-сервісів, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу. Про це повідомляється на сайті НКРЗІ.

Порушники заплатять від 100 до 200 н.м.д.г. (за повторні дії впродовж року після накладення адміністративного стягнення - від 200 до 300 н.м.д.г.)

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»