• Посилання скопійовано

Розміри штрафів за порушення екологічного законодавства мають бути переглянуті - Мінекології

У Міністерстві вважають, що на сьогодні в Україні діють завищені норми за кількістю необхідних перевірок і низькі штрафи за порушення екологічного законодавства

Розміри штрафів за порушення екологічного законодавства мають бути переглянуті - Мінекології

Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час презентації Концепції реформування системи державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні.

"Найбільший штраф для посадових осіб за забруднення територій становить 1700 грн, а для фізосіб - 1300 грн... Один інспектор для 100% покриття планових завдань повинен провести за один місяць перевірку 20 суб'єктів господарювання. За стандартами цей показник не повинен перевищувати семи перевірок... Як правило, вони не здійснюють цих перевірок, а переключаються на невеликі компанії і ведуть контроль для можливого особистого збагачення. Робота Державної екоінспекції, крім низької ефективності, характеризується ще й високим рівнем корупційного тиску ", - сказав Міністр.

За його словами, після запуску роботи нової Служби природоохоронного нагляду повинен бути впроваджений автоматичний моніторинг і відеофіксація правопорушень. Також екоінспектори повинні налагодити співпрацю з органами місцевої влади.

«На сьогодні діють завищені норми за кількістю необхідних перевірок і низькі штрафи за порушення екологічного законодавства. Розміри штрафів за порушення екологічного законодавства однозначно потрібно переглянути», - сказав він.

Водночас Остап Семерак зазначив, що реформа природоохоронної сфери здійснюватиметься у три етапи.

Перший етап - ліквідувати Державну екологічну інспекцію нинішнього формату та створити нову Державну природоохоронну службу. "Я підкреслюю, що наша ідея полягає в тому, що всі працівники нової служби повинні пройти відбір на відкритих конкурсах, ніяких переатестацій", - сказав він.

Міністр зазначив, що під час наступних  двох етапів відбуватиметься оновлення законодавчої та матеріально-технічної бази лабораторій, пунктів моніторингу та впровадження самої системи моніторингу стану навколишнього середовища, екологічних стандартів і норм щодо здійснення нагляду.

Зазначимо, що Кабінет Міністрів України у середу, 31 травня, затвердив концепцію реформування системи, яка передбачає впровадження системи моніторингу та спрощення системи контролю шляхом ліквідації Державної екологічної інспекції та створення нового органу - Державної природоохоронної служби України.

За словами Остапа Семерака, пропонується, зокрема, скасувати щорічні планові перевірки малого і середнього бізнесу, які не ведуть діяльності, пов'язаної з небезпечним виробництвом чи загрозою на навколишнє природне середовище, і від кількісних перевірок перейти до якісних перевірок.

"Та реформа, яка сьогодні презентується, є перехід в природоохоронній службі до кращих сучасних європейських стандартів, які повинні захистити навколишнє природнє середовище, якість життя кожного з нас у цьому середовищі і запобігати корупційним ризикам, тиску на малий, середній чи великий бізнес", - зазначив Міністр.

На підставі: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»