• Посилання скопійовано

Що підготував нам червень: законодавчі зміни і не тільки

15 важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2017 року

Що підготував нам червень: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у червні

Тим роботодавцям, які підвищували оклади своїм працівникам у січні 2017 року,  вперше індексувати зарплату потрібно саме у червні.  Докладніше в аналітиці>>

Хто підвищував оклади у листопаді та грудні 2016 року, в червні буде нараховувати індексацію за рівні травня 2017 року.

Всім іншим роботодавцям в червні потрібно буде нараховувати індексацію за збільшеними коефіцієнтами порівняно з травнем 2017 року.

Про нюанси індексації зарплати у травні та червні 2017 року читайте також у роз'ясненні Мінсоцполітики тут>>

 

2)  Зміни у  правилах організації статистичної звітності, що подається до Нацбанку

1 червня набрала чинності постанова НБУ від 05.05.2017 р. №35, якою внесено зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України. Зокрема, виключено три форми статистичної звітності (302, №523 та №529) та запроваджено дві нові форми статистичної звітності - №217 та №511.

Також 1 червня набрали чинності зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України в умовах особливого періоду (постанова НБУ від 10.05.2017 р. №37).

 

3) Змінюються правила видачі дозволів на спеціальне водокористування

З 4 червня дозволи на спеціальне водокористування видаватимуться територіальними органами Державного агентства водних ресурсів на підставі заяви, яка подаватиметься водокористувачем в паперовій або електронній формі разом із пакетом документів. Докладніше - у новинах тут і тут.

 

4) З 4 червня чинний закон, яким врегульовано доступ телекомпровайдерів до об'єктів інфраструктури

Законом від 07.02.17 р. № 1834-VIII  визначено правові аспекти доступу телекомпровайдерів до об'єктів інфраструктури для розміщення технічних засобів комунікацій.

Встановлено, що органи виконавчої влади повинні розробити та затвердити ряд підзаконних актів, що містять правила доступу до кожного з видів об'єкта інфраструктури окремо. Також документом визначено права та обов'язки сторін: власників об'єкта инфраструктури замовників - операторів телекомунікаційних послуг. Зокрема, забороняється вимагати від замовника проведення ремонтних робіт на об'єкті, як умови для отримання доступу до нього.

Також  врегульовано порядок укладення договору між оператором і власником об'єкта інфраструктури. 

 

5) З 6 червня - зміни до декларації акцизного податку та акцизної накладної

Як ми повідомлялиМіністерство фінансів України затвердило зміни до : 

- форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (наказ від 24.04.2017 р. № 451). 

Відповідно до п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Оскільки Наказ №451 буде опубліковано у червні, вперше нова декларація з акцизного податку має подаватися за липень 2017 р. у серпні. Тобто декларацію з ПДВ за червень 2017 р. будемо подавати ще за старою формою. Хоча поки що податківці ще не надавали роз'яснення щодо цього. Тому не відомо, якою буде їхня думка з цього приводу.

Що саме змінилося в декларації акцизного податку читайте в аналітиці від "ДК">>

- форм акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального (наказ від 24.04.2017 р. № 452). 

Якщо судити за датою набрання чинності наказу, то нову форму акцизної накладної потрібно використовувати з 6 червня 2017 року. Хоча поки ще не було роз'яснення податківців з цього приводу. А оскільки від них залежить технічне впровадження нових форм в програмне забезпечення, то все буде залежити від їх рішення, про яке повідомимо додатково.

 

6) Оновлено форму декларації з податку на прибуток

Міністерство фінансів України наказом від 28.04.2017 р. № 467 виклало в новій редакції декларацію з податку на прибуток підприємств. Заплановано, що наказ буде опублікований в "Офіційному віснику України" у № 45 (09.06.2017).

 

7) З 10 червня спрощується дозвільна система для будівництва

10 червня 2017 року набере чинності Закон від 17.01.2017 р. №1817-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності".

Законом, зокрема, скасовано визначення категорії складності об’єктів будівництва. Оцінювати об'єкт будуть тільки за класами наслідків (відповідальності). Докладніше про усі зміни читайте тут>>

 

8) 10 червня набере чинності Закон про спожиче кредитування

Як ми повідомлялиЗаконом від 15.11.2016 р. №1734-VIII вдосконалюється чинне законодавство у сфері споживчого кредитування шляхом комплексного регулювання відповідних відносин, що має забезпечити розвиток цивілізованого ринку у цій сфері.

Крім того, документ убезпечить споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки наданню їм повної та прозорої інформації для прийняття рішення, встановлення відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг. 

Закон також забезпечить надійність банківської та фінансової системи через унеможливлення видачі кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю, створить дієву систему захисту прав споживачів фінансових послуг через врегулювання питань повноважень державних органів. Ним створюється такий механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців, належне конкурентне середовище на ринках фінансових послуг. 

Законом встановлюється обов’язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. 

 

9) З червня українці зможуть подорожувати у Європу без віз

Вже з 11 червня українці, власники біометричних паспортів, зможуть вільно, без отримання віз, перетинати кордон і відвідувати практично будь-яку країну Європейського союзу (за винятком Великої Британії та Ірландії, які є членом ЄС, але не входять до складу Шенгенської зони), а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію і Швейцарію, які не є членами ЄС, але підписали Шенгенську угоду.

Про основні правила безвізових поїздок читайте у таких матеріалах:

 

10) З 12 червня буде знято деякі адміністративні обмеження на валютному ринку

У травні Нацбанк видав постанови, якими послабив або й скасував зовсім деякі валютні обмеження. Зокрема, з 12 червня:

- іноземні інвестори отримають можливість повертати вкладені в Україну кошти;

- бізнес зможе достроково погашати зовнішні кредити та позики, якщо у якості забезпечення розрахунків за цими операціями (з використанням гарантій, резервних акредитивів, через уповноважені банки та/або іноземні банки) було надано зобов’язання міжнародних фінансових організацій;

- буде скасовано обмеження, що на сьогодні унеможливлює відкриття уповноваженим банком кореспондентських рахунків в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора в банках-нерезидентах країн, національна валюта яких віднесена НБУ до 2-ї або 3-ї  групи Класифікатора;

- діятимуть вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників (UBO) нерезидентів-кредиторів;

- удосконалено порядок контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за договором у разі сплати комісій, зборів у період до одержання кредиту та/або протягом першого річного періоду дії договору.

Вищезазначені зміни внесені постановою НБУ від 25.05.2017 р. № 41Докладніше про них тут>>

- буде скасовано обмеження  для фізосіб на переказ коштів за межі України для неторгівельних операцій (постанова НБУ від 30.05.2017 р. № 44). Більше тут>>

 

11) З 12 червня діятиме удосконалений порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції

Нацбанк постановою НБУ від 25.05.2017 р. № 43  розширив перелік індикаторів операцій, які потребуватимуть поглибленого аналізу та перевірки банками. Якщо раніше до них належали, зокрема, перекази фізичних осіб на суму більше 150 тис. грн та повернення іноземному інвестору дивідендів, то в подальшому до них будуть належати такі операції:

• переказ фізичної особи на суму більше 150 тис. грн в еквіваленті (крім соціальних виплат (лікування, навчання, поховання), заробітної плати нерезидентів, та переказу на суму до 50 тис. дол. США з метою сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів);

• повернення інвестицій від продажу корпоративних прав або цінних паперів.

Водночас новий механізм розширив перелік фінансових операцій, які не потребують здійснення аналізу документів та інформації. До нього додалися операції з переказу коштів за кордон на підставі індивідуальних ліцензій НБУ та переказу коштів від продажу лістингових цінних паперів на українських фондових біржах.

Також банки мають вживати достатніх заходів для встановлення реальних власників юридичних осіб.

 

12) З 16 червня і по 13 грудня 2017 року включно - обов'язковий продаж валюти на рівні 50%

Національний банк вирішив зберегти дію вимоги про обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб на рівні 50%. Це передбачено  постановою НБУ від 30.05.2017 р. № 45, про що ми писали тут>>

 

13) До 1 липня 2017 року неприбуткові організації мають привести свої установчі документи у відповідність до вимог ПКУ

Нагадаємо, що Законами №1797 та №1667 було внесено зміни до п. 35 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, зокрема:

  • термін приведення неприбутковими організаціями своїх установчих документів у відповідність із вимогами ПКУ та подання копій таких документів до контролюючого органу подовжено до 1 липня 2017 року;
  • тимчасово, до 1 січня 2018 року, не може бути підставою для виключення неприбуткових релігійних організацій з Реєстру неприбуткових організацій невиконання такими релігійними організаціями вимог до установчих документів, визначених пп. 133.4.1 ПКУ.

 Ті неприбуткові організації, що не привели свої установчі документи у відповідність та не надали їх копії контролюючому органу, будуть виключені з Реєстру неприбуткових організацій після 1 липня 2017 року, а релігійні організації – після 1 січня 2018 року. Детальніше>>

 

14) Розпочалося літо, а отже - сезон відпусток!

Для когось це відпочинок, а для когось (як от для бухгалтерів) - додаткова робота, адже потрібно все правильно оформити та відобразити в обліку. Редакція постарається Вам допомогти у цьому. Для цього:

 - Оновлено довідник на порталі "ДК", у якому зібрано усю необхідну інформацію про розрахунок та нарахування відпусткових (від документів до аналітичних матеріалів).

 - Усі новини на тему відпусток читайте тут >>

- Ще більше про відпустки ви зможете прочитати у спецвипуску від "ДК" - "Відпустки", який вийде у червні.

 - Нарешті, 12 червня 2017 року відбудеться вебінар редакції на тему «Відпустки». На ньому ми розглянемо алгоритм дій бухгалтера під час нарахування відпускних, а також оформлення документів, як кадрових, так і первинних. Дізнатись більше та зареєстуватись >>>

 

15) І про приємне... додаткові вихідні дні у червні

У червні будемо мати додаткові вихідні у зв'язку з такими святами, як Трійці (4 червня, вихідний переносить на 5 червня) та Дня Конституції (28 червня).

Таким чином, загалом у червні матимемо 10 вихідних та 20 робочих днів.

Більше про це читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»