• Посилання скопійовано

Повторне набуття статусу неприбуткової організації

У листі від 19.06.2017 р. №726/6/99-99-15-02-02-15/ІПК ДФСУ розглянула деякі питання щодо неприбуткових організацій і наслідків порушення ними умов неприбутковості. Крім того, податківці відповіли, чи можна отримати статус неприбуткової організації після його втрати

Повторне набуття статусу неприбуткової організації

Як нагадала ДФСУ, відповідно до п. 8 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, який затверджено постановою Кабміну від 13.07. 2016 р. №440, рішення про повторне включення неприбуткової організації до Реєстру приймається контролюючим органом за результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів з дня їх отримання, за умови, що організація відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи неприбуткової організації (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ;
  • установчі документи неприбуткової організації (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону), передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Отже, центральний податковий орган дійшов до висновку, що установа чи організація, які були виключені з Реєстру, можуть подати заяву про повторне включення до Реєстру після закінчення звітного календарного року, у якому їх було виключено. 

Також податківці нагадують: за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінзвітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток.

В разі ж, якщо в такому наступному податковому (звітному) році установа чи організація знову будуть включені до Реєстру, вони знову не будуть сплачувати податок на прибуток і подаватимуть до ДПІ Звіт  про використання доходів неприбуткової організації, нова форма якого нещодавно набрала чинності>>> 

При цьому, як розяснюють податківці в "ЗІР",  платники податку на прибуток, які протягом звітного року були включені до Реєстру, по закінченню цього звітного року мають подати до органу ДФС: 

  • податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, в якій відобразити дані податкового обліку за період застосування загальних правил оподаткування прибутку,
  • та Звіт за період перебування у Реєстрі цього звітного року.

Нагадаємо, що, згідно п. 46.2 ПКУ, разом із такими декларацією та Звітом треба буде подавати і фінансову звітність.

Але, будьте уважні: фінансова звітність на сьогодні має статус додатку до обох цих форм податкової звітності. Отже, її треба буде подати двічі, у складі кожної такої форми податкової звітності.  

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»