• Посилання скопійовано

Сайт АЦСК «Україна» працює!

Як повідомили представники «M.E.Doc», на сайті було змінено DNS. Тим, в кого закешувався сайт з старим DNS, потрібен час для переіндексації (зазвичай, оновлюється протягом доби). А для тих, хто постраждав від атаки і втратив ключі, АЦСК «Україна» пропонує перевидати їх безкоштовно.

Вчора близько опівночі сайт АЦСК «Україна» uakey.com.ua все ж запрацював. Як повідомили представники «M.E.Doc», на сайті було змінено DNS. Тим, в кого закешувався сайт с колишнім DNS, потрібен час для переіндексації. (Кеш DNS, зазвичай, оновлюється протягом доби).

Щоправда, як і раніше, розробники не використовують SSL-сертификат для зашифрованого з'єднання між сайтом і браузером (https).

Згодом на сторінці M.E.Doc також з'явилася інформація, що користувачі, які зберегли ключі, відсьогодні (тобто з 6 липня - ред.) можуть продовжувати роботу з електронними документами і звітністю в звичний для себе спосіб, і можуть зайти до електронного кабінету платника податкiв ДФС з ключами АЦСК «Україна».

Для тих, хто постраждав від атаки і втратив ключі, пропонують перевидати їх безкоштовно. Для отримання ключів слід звернутися в регіональні представництва АЦСК по всій території України і в м. Києві. Контакти представництв ви можете знайти на сайті у розділі «Контакти».

Нагадуємо, що вчора власники ключів ЕЦП від АЦСК «Україна» не могли працювати через Електронний кабінет платника податків; при передачі запиту на сервер ЦСК виникла помилка (ми докладно писали про це тут.)

На Facebook сторінці розробника електронної звітності «M.E.Doc» було розміщене наступне повідомлення:

"Шановні користувачі сертифікатів АЦСК «Україна»! У зв'язку із подіями, що сталися, перепрошуємо за те, що сайт центру не працює. Ми докладаємо всіх зусиль для подолання ситуації та сподіваємось, що налагодити роботу сайту вийде якомога швидше: вже сьогодні або завтра".

5 липня ввечері ДФС також розмістила на своєму сайті офіційну інформацію з цього приводу.

З огляду на роз'яснення ДФС можна зробити такі висновки:

  • Прийняття звітності від програмного забезпечення «M.E.Doc» не зупинялася та не зупиняється;
  • Наразі неможливо зайти в Електронний кабінет ДФС за допомогою ключів ЕЦП АЦСК Україна. Податківці у роз'ясненні описали, чому виникла така ситуація: «перевірка ЕЦП здійснюється  при вході в особистий кабінет ЕКП шляхом перевірки чинності посиленого сертифіката за даними відповідного онлайн сервісу АЦСК (OCSP). У разі якщо сервер АЦСК не доступний, ідентифікацію платника здійснити не можливо, про що платнику формується відповідне повідомлення».
  • Платники податків на власний розсуд можуть обрати будь-яке програмне забезпечення для подання звітності в електронному вигляді. Головне, щоб воно формувало вихідні файли відповідно до затвердженого формату (стандарту).

Зверніть увагу! Якщо ви захочетет оформлювати нові ключі ЕЦП саме в АЦСК ІДД ДФС, то потрібно пам’ятати,  що з 10 липня будуть діяти нові форми бланків для їх отримання. Більше про це читайте тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»