• Посилання скопійовано

Всі рахунки ФСС з ТВП та ФСС НВВ закриті 31 липня у зв'язку з реорганізацією

З 1 серпня 2017 р. усі функції та завдання, визначені Законом №1105, забезпечуються Фондом соціального страхування України та його робочими органами

Всі рахунки ФСС з ТВП та ФСС НВВ закриті 31 липня у зв'язку з реорганізацією

Відповідно до вимог статті 7, пунктів 4,6 Розділу VІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105, постанови правління Фонду соціального страхування України від 24.05.2017 р. №34 до 1 серпня 2017 року мала закінчитись розпочата у січні 2015 року процедура припинення ФСС НВВ, ФСС з ТВП та їх виконавчих дирекцій і робочих органів, з переведенням працівників цих фондів соціального страхування до Фонду соціального страхування України.

Всі рахунки цих двох фондів соціального страхування, відкриті ними в органах Держказначейства та банківських установах, було закрито 31 липня ц.р., у зв’язку із чим за декілька днів до цієї дати робочі органи фондів соціального страхування  припинили приймати заяви-розрахунки страхувальників.

З 1 серпня 2017 р. усі функції та завдання, визначені Законом №1105, забезпечуються Фондом соціального страхування України та його робочими органами. Нагадаємо, що про початок роботи Фонду соціального страхування уже повідомили Волинське, Львівське та Сумське відділення ФСС з ТВП. Докладніше>>

Про відкриття нових рахунків Фонду соцтраху повідомило Держказначейство у листі від 18.07.2017 р. №16-10/697-11816.

Так, згідно з Порядком №523, для здійснення операцій з коштами фондів виконавчій дирекції Фонду соціального страхування, її робочим органам: управлінням виконавчої дирекції Фонду в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, відділенням виконавчої дирекції Фонду в районах і містах обласного значення; державній службі зайнятості: її центральному апарату, центрам зайнятості Автономної Республіки Крим, обласним, Київському та Севастопольському міським центрам зайнятості, районним, міським, районним у містах і міськрайонним центрам зайнятості, Інституту підготовки кадрів і центрам професійно-технічної освіти, іншим установам, підприємствам, організаціям, утвореним службою, в органах Казначейства відкриваються рахунки.

Зарахування платежів, що надходять від платників страхових внесків до:

  • ФСС з ТВП та ФСС НВВ, нарахованих, але не сплачених до 1 січня 2011 р., сум фінансових санкцій, а також сум адміністративних штрафів, накладених на посадових осіб, проводиться на рахунки фондів, відкриті відповідним відділенням виконавчої дирекції Фонду в органах Казначейства;
  • Фонду безробіття, нарахованих, але не сплачених до 1 січня 2011 р., сум фінансових санкцій, застосованих відповідно до Законів "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", "Про зайнятість населення" та інших законів, до підприємств, установ, організацій і фізичних осіб - підприємців за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків і використання коштів цього фонду, недотримання вимог законодавства про зайнятість населення, а також сум адміністративних штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб, проводиться на рахунки, відкриті базовим центрам зайнятості в органах Казначейства.

Відповідно до Порядку №312, кошти Пенсійного фонду, що надходять:

  • від платників страхових внесків, нарахованих та не сплачених до 1 січня 2011 року;
  • від сплати фінансових санкцій, застосованих відповідно до Закону та інших законів до юридичних та фізичних осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів фонду;
  • від сплати адміністративних стягнень, накладених відповідно до Закону на посадових осіб та громадян за такі порушення;
  • на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах;
  • на виплату різниці у пенсійному забезпеченні наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, перераховуються на рахунок ПФУ, відкритий в Казначействі.

Також постановами №523 та №312 передбачено, що кошти фондів, що надходять на видаткові рахунки, відповідні фонди розподіляють та спрямовують на здійснення видатків головним управлінням фондів (обласним центрам зайнятості) згідно з потребою на фінансування страхових і пенсійних виплат та інших витрат.

Враховуючи вищезазначене, для забезпечення виконання вимог постанов №523 та №312 органи Казначейства відкривають відповідним територіальним органам фондів за балансовим рахунком 3717 "Рахунки позабюджетних фондів" (далі - рахунок 3717) такі рахунки:

• рахунок 3717 для зарахування заборгованості, яка склалась станом на 01.01.2011;

• рахунок 3717 для обслуговування коштів бюджету фонду;

• рахунок 3717 для обслуговування коштів на утримання територіальних органів фонду;

• рахунок 3717 для обслуговування коштів, перерахованих для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності тощо, та виплат постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для зарахування сум ЄСВ та фінансових санкцій, не сплачені до передачі функцій з адміністрування ЄСВ до ДФС, які згідно з п. 8 постанови №312 зараховуються на рахунки головних управлінь і управлінь Пенсійного фонду, відкриті у відповідних головних управліннях та управліннях Казначейства, та підлягають перерахуванню на відповідні рахунки органів доходів і зборів, головним управлінням і управлінням Пенсійного фонду в органах Казначейства відкриваються рахунки за балансовим рахунком 3719 "Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування".

Згідно з п. 13 постанови №312 видатки на виплату пенсій за рахунок коштів державного бюджету здійснюються відповідно до порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого Мінфіном. Для обслуговування коштів загального фонду державного бюджету головним управлінням і управлінням ПФУ в органах Казначейства відкриваються реєстраційні рахунки за балансовим рахунком 3521 "Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами загального фонду державного бюджету".

Як зазначили у Федерації профспілок України, відповідальність за забезпечення своєчасності та в повному обсязі надання належних страхових виплат, соціальних послуг та матеріального забезпечення застрахованим особам, і за своєчасне виконання всіх заходів по об’єднанню, відповідно до чинного законодавства, покладена безпосередньо на голів комісій фондів соціального страхування з реорганізації – Сітайла В.С. та Лапчик С.Д., а також на директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України – Баженкова Є.В.

Правління Фонду соціального страхування України, під головуванням представника інтересів застрахованих осіб – заступника Голови ФПУ Саєнка В.В., контролює виконання передбачених законодавством заходів по реорганізації фондів соціального страхування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Федерація профспілок України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»