• Посилання скопійовано

«Такого ще навіть на Одеській митниці не траплялося!» - генпрокурор Ю. Луценко про ситуацію із контрабандою в Україні

Затримання партії контрабанди на суму $150 млн, відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів та виведення митної служби зі складу ДФС — про це заявлено на брифінгу Генпрокуратури

«Такого ще навіть на Одеській митниці не траплялося!» - генпрокурор Ю. Луценко про ситуацію із контрабандою в Україні

Генеральний прокурор Юрій Луценко під час брифінгу повідомив про затримання партії контрабанди на суму $150 млн.

Як зазначив Луценко, співробітники ДФС та податкової міліції під процесуальним керівництвом прокурорів генеральної прокуратури затримали на Одеській митниці 37 контейнерів з імпортним товаром. Ці контейнери належали фірмі, яка входить в орбіту відомого контрабандистського угрупування Сердюка-Амінаєва.

«Фактична кількість товарів в контейнерах була в декілька разів більшою, ніж та, яка проходила по документах Одеської митниці. Контейнери було арештовано і відправлено на відповідальне зберігання ТОВ «Істсел», яка знаходиться прямо всередині одеської митниці. Саме на цій частині вночі контейнери були викрадені. Керував викраденням сам Амінєв і керівник митного посту, який в цей час чергував», – повідомив генпрокурор.

За словами Луценка, це безпрецедентна подія і такого ще навіть на Одеській митниці не траплялося.

Він повідомив, що згодом правоохоронці знайшли ці контейнери на одеському ринку «7-й кілометр», на Барабашовському ринку Харкова і на інших ринках. Але замість товарів на сумі 150 млн грн було знайдено без жодних документів товарів на суму 150 млн доларів, які зберігаються в 315 складах «7-го кілометру» Одеської області.

«Йдеться про 100 тис. тон тканин, які не мають жодних документів про проходження митниці», – відзначив Луценко.

Окрім цього, генпрокурор підняв питання кримінальної відповідальності за контрабанду, щоправда поки лише підакцизних товарів.

Луценко вважає вкрай необхідним, щоб ВРУ повернулася до питання відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів.

«На сьогоднішній день будь-яке зафіксоване правопорушення у сфері контрабанди не може бути покаране кримінальним способом», - наголосив генпрокурор.

Він також розповів, що на Закарпатті є один «активіст», який має уже тридцять адміністративних справ щодо контрабанди. І лише при співпраці з угорськими колегами його вдалося заарештувати аж в Угорщині.

«Мені здається, така ситуація є неприпустимою з огляду на те, що держбюджет очевидно потребує додаткових надходжень», - підсумував Луценко.

Та це ще не все усі гучні заяви від генпрокурора України...

Луценко також заявив, що виступає за створення окремої юрособи — Державної митної служби — та виведення митниць з-під підпорядкування ДФСУ!

Генпрокурор зазначив, що керівництво митної служби необхідно перенабрати на відкритих конкурсах, в тому числі керівництво регіональних митниць.

«Державі необхідно відновити Державну митну службу як юридичний орган, нарешті призначити керівника, якого уже три роки немає, провести конкурс на цю посаду та обрати на ньому людину, яка має довіру населення та професіоналів», — заявив Луценко.

Чим це все закінчиться та чи матимуть ці заяви наслідки у вигляді змін до податкового та кримінального законодавства, поки невідомо. Слідкуйте за нашими новинами, і ми обов’язково вам про це повідомимо. 

***

Читайте також: Мирослав Продан зробив заяву щодо ситуації навколо Одеської митниці ДФС

Джерело: ДеПо.ua

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»