• Посилання скопійовано

Особливості реєстрації торгової марки

Як зареєструвати власну торгову марку? Які особливості існують?

Особливості реєстрації торгової марки

Щоб відрізнити власно вироблену продукцію від подібної в конкурентів та з метою стимулювання попиту на свою продукцію підприємство вирішило створити власну торговельну марку. Далі дізнаємось, як зареєструвати право власності на неї.

Торговельною маркою може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, придатних для вирізнення товарів/послуг, що виробляються/надаються однією особою, від товарів/послуг, що виробляються/надаються іншими особами. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів (ст. 492 ЦКУ).

Торговельна марка (знак для товарів і послуг) є об’єктом права інтелектуальної власності. У свою чергу, набуття права інтелектуальної власності на торговельну марку засвідчується свідоцтвом (ст. 420, 494 ЦКУ).

Умови та порядок видачі свідоцтва встановлює Закон №3689.

Щоб отримати свідоцтво України на знак для товарів і послуг, доведеться пройти такі етапи:

 

1) Подання заявки на реєстрацію знака для товарів і послуг

Основні вимоги до заявки встановлені ст. 7 Закону №3689 та главою 2 Правил № 116.

Заявка подається в письмовому вигляді й заповнюється лише українською мовою.

Заявка повинна містити:

  • заяву про реєстрацію знака. Її подають за формою, що наведена в додатку до Правил № 116;
  • зображення знака, що заявляється;
  • перелік товарів/послуг, для яких заявник просить зареєструвати знак, згрупованих за Міжнародною класифікацією товарів/послуг для реєстрації знаків;
  • додатки до заявки, зокрема, документ про сплату збору за подання заявки (у т. ч. за експертизу). Порядок сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, затверджений постановою КМУ №1716. Розміри зборів наведені в додатку до цього Порядку. За подання заявки передбачено збір у сумі 1 000 грн, а далі йдуть «накрутки»: для прикладу, за подання в заявці кольорового зображення знака додатково сплачуєте 500 грн, а якщо хочете включити до знака позначення, що відображує назву держави «Україна», – ще 6 000 грн.

Заявку з додатками слід подати ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (відомий як Укрпатент), що входить до структури Мінекономрозвитку.

 

2) Експертиза заявки

Експертиза заявки на реєстрацію знака для товарів і послуг проводиться Укрпатентом та складається з:

  • формальної експертизи (встановлення дати подання заявки; перевірка заявки та документа про сплату збору на відповідність встановленим вимогам);
  • кваліфікаційної експертизи (перевірка відповідності заявленого позначення встановленим вимогам).

 

3) Винесення рішення про реєстрацію знака для товарів і послуг

 

4) Публікація відомостей про видачу свідоцтва

На підставі рішення про реєстрацію знака та наявності документів про сплату держмита за видачу свідоцтва і збору за публікацію в офіційному бюлетені відомостей здійснюється публікація про видачу свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Державне мито за видачу свідоцтва України на знаки для товарів і послуг сплачується на підставі Декрету КМУ «Про державне мито»:

  • фізичною чи юридичною особою, яка постійно проживає (знаходиться) в Україні, – у розмірі 5 нмдг (85 грн);
  • фізичною особою або іноземною юридичною особою, що постійно проживає (знаходиться) за межами України, – 200 доларів США.

За публікацію в чорно-білому зображенні встановлено збір у сумі 150 грн, а за публікацію кольорового зображення знака треба додатково доплатити ще 100 грн.

Якщо протягом трьох місяців від дати надходження до заявника рішення про реєстрацію знака документи про сплату зазначених держмита і збору не надійшли, публікація не проводиться, а заявка вважається відкликаною (ст. 12 Закону № 3689).

 

5) Реєстрація знака

Реєстрація знака через внесення відповідних відомостей до Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг здійснюється одночасно з публікацією відомостей про видачу свідоцтва (ст. 13 Закону № 3689).

 

6) Видача свідоцтва

Видача свідоцтва здійснюється в місячний строк після державної реєстрації знака. Свідоцтво видається особі, яка має право на його одержання. Якщо право на одержання свідоцтва мають кілька осіб, їм видається одне свідоцтво.

За додаткову плату всі ці етапи може пройти представник у справах інтелектуальної власності – патентний повірений.

Джерело: DeVisu

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»