• Посилання скопійовано

Збільшення статутного капіталу у ТОВ: спочатку гроші, потім — реєстрація!

Новий закон про ТОВ передбачає лише два способи збільшення розміру СК – за рахунок нерозподіленого прибутку та за рахунок додаткових вкладів. Для кожного способу передбачені свої умови. Єдина для всіх одна: спочатку гроші, потім – реєстрація

Збільшення статутного капіталу у ТОВ: спочатку гроші, потім — реєстрація!

Загальні правила збільшення СК

За приписами ч. 1 ст. 16 Закону про ТОВ/ТДВ збільшення СК у діючих ТОВ допускається лише після повного внесення всіма учасниками товариства своїх вкладів у повному обсязі.

Нагадаємо, що строк внесення вкладів учасниками встановлюється статутом. Причому, такий строк для новоствореного ТОВ законом не обмежуєтсья ні мінімальним, ні максимальним строком (ч. 1 ст. 14 Закону про ТОВ/ТДВ). А ось у разі збільшення СК за рахунок додаткових вкладів такий строк максимально не може перевищувати одного року з дня прийняття загальними зборами (одноосібно власником) рішення про залучення додаткових вкладів.

Для випадку збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку строку у ст. 1617 Закону про ТОВ/ТДВ не встановлено взагалі. Але це логічно!

Щодо розміру вкладів – то тут ситуація доволі цікава. Справа в тому, що у разі збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку Закон вимагає, щоб ні склад учасників, ні співвідношення їх часток у СК не змінювались. Причому втручатись у це правило учасники не можуть – у статуті не дозволено змінювати цю вимогу.

І тут виникає просте питання: якщо нерозподілений прибуток становить 1 323 грн, а учасників 5 осіб, то як слід приймати рішення про збільшення СК?

Виходить, що кожному з учасників слід додати 1/5 від 1 323 грн, а це по 264,60 грн на кожного учасника. Наскільки зручно формувати СК на рівну суму кожному та як зміняться процентні складові їх часток – рахувати доведеться самим учасникам.

Однак проблема в тому, що Закон про ТОВ/ТДВ не вказує, чи можна спрямувати лише частину нерозподіленого прибутку на збільшення СК. Не встановлено й такої заборони.

Тож, при складенні статуту з великою кількістю учасників (більше двох!) варто подбати про те, як може бути збільшений СК за рахунок нерозподіленого прибутку безпосередньо у тексті Статуту або віддати це на відкуп загальним зборам засновників, які у протоколі встановлять, яку суму нерозподіленого прибутку слід віддати на збільшення СК (з розрахунку збльшення частки на рівну суму для кожного з учасників ТОВ), а яку – на дивіденди, у фонди чи на інші потреби.

Тим більше, що на нашу думку, для такого збільшення СК у будь-якому разі слід буде приймати два протоколи (рішення):

  • перший про наявність прибутку за відповідний період,
  • другий – протокол загальних зборів про збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку.

Чому такі два протоколи (рішення)? Не будемо забувати, що протокол про збільшення СК доведеться віддати державному реєстратору. І у разі, якщо доведеться, за необхідності, змінити ситуацію з розподілом нерозподіленого прибутку у першому протоколі (рішенні), назад дороги вже не буде. Тому, якщо відповідний протокол подають державному реєстратору для вчинення реєстраційної дії, то БАЖАНО подавати окремий (другий) протокол (рішення) на окрему реєстраційну дію – в нашому випадку, виключно про збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку.

У разі збільшення СК за рахунок додаткових вкладів – ситуація кардинально інша. Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону про ТОВ/ТДВ при збільшенні статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів номінальна вартість частки учасника товариства може бути збільшена на суму, що дорівнює або менша за вартість додаткового вкладу такого учасника.

Про що говорить ця норма? Свого часу ми розповідали про сиутацію, коли у ТОВ один з учасників вносить додатковий внесок в 1 млн грн (детальніше читайте тут), в результаті чого суми решти учасників зменшуються у сто разів. І якщо раніше суд побачив порушення у недотриманні принципу пропорційності часток учасників при збільшенні розміру статутного капіталу ТОВ, то на сьогодні ця ситуація узаконена приписами нового Закону про ТОВ/ТДВ.

Відзначимо, що за приписами ч. 2 ст. 28 Закону кожний учасник має переважне право зробити додатковий вклад у межах суми збільшення статутного капіталу пропорційно до його частки у статутному капіталі. Треті особи та учасники товариства можуть зробити додаткові вклади після реалізації кожним учасником свого переважного права або відмови від реалізації такого права в межах різниці між сумою збільшення статутного капіталу та сумою внесених учасниками додаткових вкладів. Правда, зробити це можна лише за умови, що це передбачено рішенням загальних зборів учасників про залучення додаткових вкладів. Тобто учасники наперед погоджуються з таким непропорційним збільшенням розміру СК, підписуючись під таким рішенням.

 

Приклад. Розмір СК становить 200 грн. Два учасники вирішили збільшити його розмір на суму 100 грн за рахунок додаткових вкладів. При цьому на кожного з учасника припадає сума додаткового внеску у розмірі 50 грн. Однак один з учасників відмовляється вносити всю суму у 50 грн та вносить лише 5 грн. Відтак другий учасник має право внести решта 45 грн. І пропорції часток кожного з двох учасників змінюються у доволі значній мірі: один отримує 195 грн, що становить 65%, а другий – 105 грн, а це лише 35% СК.

Отже, збільшення СК за рахунок додаткових вкладів може кардинально змінити розмір частки учасника(ів) та його(їх) пропорційну складову в сумі загального СК.

Попри різні умови та правила збільшення розміру СК учасниками, у т.ч. й без необхідності дотримання принципу пропорційності часток учасників у випадку додаткових вкладів, все ж є одна обставина, яка об'єднує обидва способи збільшення СК – спочатку гроші!

 

Реєстрація збільшення СК після внесення коштів!

Цілком погоджуємось, що це трохи дивно звучить для випадку збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку. Сам Закон про ТОВ/ТДВ не вказує прямо на те, що учасники, які вирішили збільшити СК саме у такий спосіб, мають обов’язково попередньо внести кошти.

Але фактично  так і виходить. У разі, якщо учасники протоколом загальних зборів (чи власник своїм одноосібним рішенням) вирішують спрямувати суму розподіленого прибутку (чи його частину – а вище ми сказали, що це не заборонено законом, тож може бути прописано у Статуті) на збільшення СК, то сам факт збільшення відбувається виключно на папері у бухобліку. Жодних коштів реально не знімається з рахунку, не виплачуєтсья учасниками та фізично не вносяться ними через касу ТОВ чи безпосередньо до банку з призначенням – «поповнення СК».

Тож, коли ця операція із збільшення СК буде реально відображена у бухобліку ТОВ – до чи після реєстрації збільшеного розміру СК у державного реєстратора, кошти на момент прийняття відповідного рішення учасниками вже фактично є у розпорядженні товариства.

В ситуації зі збільшенням СК за рахунок додаткових внесків  є пряма норма Закону про ТОВ/ТДВ.

Справа в тому, що збільшення розміру СК здійснюється у два етапи:

1) загальні збори (власник) приймають спочатку «попереднє» рішення про залучення додаткових вкладів, де визначають загальну суму збільшення розміру СК, розмір частки кожного учасника та його процентну складову, а також строк для внесення додаткових вкладів (ч. 35 ст. 18 Закону),

2) протягом одного місяця після спливу строку для внесення додаткових вкладів, загальні збори (власник) примають «остаточне» рішення про затвердження результатів внесення додаткових вкладів, остаточний розподіл часток учасників та загальну суму СК в результаті збільшення (ч. 9 ст. 18 Закону).

Таке «остаточне» рішення про збільшення розміру СК прямо вказує на факт внесення додаткових вкладів учасниками, суму таких додаткових вкладів та розмір часток учасників у складів збільшеного розміру СК.

І саме таке «остаточне» рішення подається державному реєстратору, яке стає підставою для реєстрації нового (збільшеного) розміру СК товариства.

Звісно, що у зв’язку з цим виникає питання: чи можна державному реєстратору подати таке «остаточне» рішення, а додаткові вклади внести пізніше?

Відзначимо, що незважаючи на те, що як і раніше, державний реєстратор не уповноважений перевіряти фактичне внесення грошей на рахунок товариства та не вимагає подання платіжних доручень на підтвердження цьому, все ж такий «обман» може обернутись негативними наслідками для самого товариства. Адже Закон про ТОВ/ТДВ не містить жодних юридичних інструментів впливу на учасника, який, скажімо, пообіцяв, проте не вніс свій додатковий вклад як до, так і після реєстрації нового (збільшеного) розміру СК у державного реєстратора.

Адже інші засновники та саме товариство не можуть ні продовжити строки внесення додаткового вкладу, ні вимагати внести кошти, ні відкликати протокол учасників про збільшення розміру СК.

Тож, доведеться йти до суду. І результат буде не передбачуваним – ми не виключаємо навіть «скасування» всієї процедури збільшення розміру СК.

***

Читайте також: Внески до статутного капіталу ТОВ: облік та оподаткування

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»