• Посилання скопійовано

Переведення ТОВ на новий модельний статут

Кабмін надав можливість бізнесу реєструватись онлайн без будь-якої паперової бюрократії. Однак і не забрав право подавати документи у паперовій формі через ЦНАПи та інших суб'єктів держреєстрації. І це все реалізовано через модельний статут

Переведення ТОВ на новий модельний статут

Перехідні положення для ТОВ за модельним статутом

Незважаючи на те, що новий Закон про ТОВ/ТДВ діє з 17.06.2018 р, Кабмін менш ніж за два місяці до закінчення строку приведення статутів ТОВ у відповідність до вимог закону наважився та опублікував новий модельний статут, що відповідає приписам нового закону.

 

Чи запізнились ті суб’єкти, які працюють за модельним статутом, або вирішили перейти з власної редакції статуту на  модельний?

Якщо читати саму постанову №367, то нею передбачені перехідні положення на випадок, коли у госпсуб'єктів не вистачить часу для приведення своїх  “старих” модельних статутів у відповідність до закону.

Так, якщо госпсуб’єкти не проявили активних дій щодо своїх модельних статутів, не збиралися та не вирішували на загальних зборах долю “старих” модельних статутів, у постанові сказано, що такі госпсуб’єкти автоматично переводяться на нову редакцію модельного статуту. Таке автоматичне переведення відбуватиметься  з 18.06.2019 р.

Кабміном передбачено, що всі діючі модельні статути в редакції постанови КМУ від 16.11.2011 р. №182, застосовуються виключно до 18.06.2019 р., якщо до цієї дати госпсуб'єкти не перейшли на власні затверджені учасниками статути.

Зауважимо, що нова редакція модельного статуту та порядок його обрання/заповнення забезпечують поліваріантність його положень — тобто обрання з кількох запропонованих варіантів дій учасників одного, максимально відповідного потребам учасників.

Отже, враховуючи опцію вибору найбільш зручного та потрібного варіанту, скористатись ним можуть лише ті, які активно діятимуть та затвердять нову редакцію модельного статуту.

Решта “безініціативних” учасників автоматично отримують нову редакцію з обранням варіантів за “замовчуванням”, який наведений у тексті з позначкою “*”.

Щоб було зрозуміліше, про що йдеться, наведемо приклади.

 

Приклад 1. Статутний капітал та вклади учасників Товариства

            “7. Кожен учасник Товариства повинен повністю внести свій вклад протягом:

7.1) одного місяця з дати державної реєстрації Товариства;

7.2) трьох місяців з дати державної реєстрації Товариства;

7.3) шести місяців з дати державної реєстрації Товариства*;

7.4) одного року з дати державної реєстрації Товариства.

Варіант 7.3 застосовується з ”за замовчуванням”. Активні можуть обрати будь-який із запропонованих варіантів.

 

Приклад 2. Статутний капітал та вклади учасників Товариства

            “15. Учасник Товариства:

... 15.2) має переважне право на придбання частки (частини частки) іншого учасника Товариства, що продається третій особі*.

... 15.2.3. Учасник Товариства, який отримав від іншого учасника повідомлення про намір продати частку (частину частки), має право повідомити про свій намір скористатися переважним правом або про відмову від його реалізації протягом:

15.2.3.1) 10 днів з дати отримання повідомлення;

15.2.3.2) 20 днів з дати отримання повідомлення;

15.2.3.3) 30 днів з дати отримання повідомлення*.

У Прикладі 2 обираємо 15.2 та один з варантів пп. 15.2.3 - “за замовчуванням” обирається пп. 15.2.3.3.

 

Письмова та електронна форма модельного статуту

У разі подання документів на державну реєстрацію або переходу на діяльність на підставі модельного статуту, учасникам ТОВ надається право подати або електронну, або письмову форму пакету документів: йдеться про протокол учасників, реєстраційну заяву форми 3 та заяви про обрання системи оподаткування (ПДВ, єдиний податок).

Увага! Не будемо забувати, що на сьогодні скористатись будь-якими електронними послугами на порталі електронних сервісів можуть лише ті, хто має власний електронний підпис, оформлений на виконання Закону “Про довірчі послуги”.

При цьому існує також можливість подати всі такі документи й у паперовому вигляді: коли ви обираєте ваш варіант модельного статуту, затверджуєте нову редакцію модельного статуту загальними зборами чи рішенням одноосібного власника, та разом із реєстраційною заявою з відповідними позначками для обрання діяльності за модельним статутом подаєте особисто або через представника до ЦНАПу або іншого суб’єкта державної реєстрації.

Важливо: сама редакція модельного статуту не існує у паперовій формі. При поданні пакету документів у паперовій формі модельний статут не друкується та не подається. Вважається, що заявником (госпсуб’єктом) обрано варіанти “за замовчуванням”.

Обирати власні варіанти при поданні документів у паперовій формі Кабміном не передбачено.

 

Формат “запитання-відповіді”

Мін'юст не пізніше 15.05.2019 р. має забезпечити модернізацію порталу електронних сервісів в частині, пов’язаній з державною реєстрацією створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, а також переходу ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту, що передбачає:

  1. під час вчинення реєстраційної дії можливість спілкування із заявником у форматі “запитання — відповідь” та формування через портал електронних сервісів на основі отриманих відповідей усіх документів, необхідних для державної реєстрації створення ТОВ за модельним статутом або переходу на його застосування;
  2. надання заявнику підказок щодо юридичних наслідків вибору тієї чи іншої відповіді на запитання;
  3. доступ до редакції модельного статуту конкретному ТОВ та до інформації про відповідний цифровий код модельного статуту, що дає можливість ідентифікувати редакцію відповідного модельного статуту, а також оприлюднення зазначеної інформації у формі відкритих даних.

А до 1 вересня 2019 р. Мін'юст має забезпечити можливість вибору заявником інтерфейсу (англійською мовою) порталу електронних сервісів, який включає переклад на англійську мову запитань, відповідей, підказок та тексту модельного статуту.

 

Переваги та недоліки модельного статуту

Загалом не можна навіть приблизно визначати час, який можливо присвятити обговоренню переваг та недоліків модельного статуту. Втім, на нашу думку, важливо наголосити на окремих з них.

Переваги:

1) не окреслено коло учасників — не зазначено ні ПІБ учасників, ні розмір їх часток, ні розмір статутного капіталу. Це важливо, адже на сьогодні текст статуту надається у користування багатьом контрагентам, органам державної та виконавчої влади, місцевого самоврядування, які вимагатимуть забезпечення виконання вимог закону про персональні дані та вимог GDPR. Також ми неодноразово нагадували про те, що не потрібно вказувати паспортні дані та ІПН учасників у Статуті;

2) визначені строки внесення вкладів учасниками та додаткового строку для оплати заборгованості за вкладами,

3) порядок реалізації кожним з учасників переважного права при залученні додаткових вкладів (зі зміною процентного співвідношення часток учасників або без такого), строки  внесення додаткових вкладів, а також переважного права при придбанні частки учасника ТОВ,

4) порядок вступу до ТОВ та виходу з нього, у т.ч. надання згоди у разі виходу учасників з розміром частки менше 50%, дорівнює 50% або більше 50% з відповідним голосуванням, порядок виплати частки учаснику,

5) порядок та строки виплати дивідендів,

6) порядок скликання загальних зборів, порядок голосування та кількість голосів щодо кожного з питань, що виносяться на загальні збори,

7) компетенція виконавчого органу, автоматична заміна директора у разі його смерті,

8) значні правочини — наведений виключний перелік значних правочинів. І важливо, що за всіма іншими правочинами вони вважаються схваленими у момент їх вчинення (підписання).

Недоліки:

1) відсутні види госпдіяльності. На нашу думку, все ж варто вказувати основні види госпдіяльності, щоби мати можливість завжди здійснювати статутну госпдіяльність, навіть у випадках, коли в ЄДР вказані лише кілька з них. Наразі ж радимо ТОВ, які працюють на модельному статуті, вказувати в ЄДР максимальну кількість КВЕДів, особливо тим, хто є платниками ПДВ та платниками податку на загальних підставах;

2) відсутність порядку вступу нового учасника без зміни розміру статутного капіталу, а також порядку виключення учасника, який має рівно 50% відсотків статутного капіталу у разі його смерті та відсутності спадкоємців,

3) не встановлена виплата дивідендів частково або учасникам у періоді до прийняття правонаступника чи спадкоємця, або вступу учасника наприкінці календарного року, заборона на виплату дивідендів обмежується виключно підставами, вказаними законом,

4) встановлення порядку голосування обмежується виключним переліком питань. Відповідно щодо тих питань, які не вказані у такому переліку модельного статуту як виключні повноваження загальних зборів, прийняття рішень можливе будь-ким (і загальними зборами, і директором),

5) щодо повноважень виконавчого органу — модельний статут не містить вказівки на те, чи є директор чи голова колегіального органу посадовою особою,

6) по значним правочинам відсутня можливість змінити перелік або віднести це до повноважень загальних зборів з прийняттям відповідного протоколу (рішення одноосібного власника),

7) відсутній порядок придбання частки самим товариством,

8) відсутній порядок та обставини, які дають можливість не виплачувати зарплату засновнику, який тимчасово виконує обов’язки керівника (на час припинення діяльності ТОВ, на час становлення госпдіяльності та налагодження госпзв’язків тощо).

Таким чином, на нашу думку, переваг достатньо для того, щоби обрати модельний статут, якщо учасники не вважають детальніше описати свої повноваження та врегулювати інші відносини між собою та товариством.

***

Читайте також: З 28 квітня діє новий модельний статут: що змінилося? 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»