• Посилання скопійовано

До 17 червня ТОВ мають привести статути у відповідність до нового Закону

Які наслідки невідповідності статуту Закону про ТОВ після 17 червня 2019 року?

До 17 червня ТОВ мають привести  статути у відповідність до нового Закону

Відповідно до Закону про ТОВ, строк приведення статутів українських ТОВ у відповідність до Закону про ТОВ закінчується 17 червня 2019 року. Якщо ТОВ залишить статут у попередній редакції, він може істотно суперечити законодавчим вимогам чи навіть зумовити ризик повного визнання такого статуту недійсним судом. 

 

Передумови 

Закон про ТОВ, прийнятий в 2018, це перший український закон, що спеціально регулює діяльність ТОВ та відповідно вносить багато змін в корпоративне управління ТОВ. Законом також встановлено перехідний період тривалістю в один рік, протягом якого українські ТОВ можуть діяти на підставі статуту в старій редакції. Перехідний період закінчується 17 червня 2019 року. 

Багато українських ТОВ вже оновлювали свої статути, але існує значна кількість компаній, які працюють на основі статутів, які були створені на підставі старого законодавства. 

 

Що змінилось з прийняттям Закону про ТОВ? 

Зміни були спрямовані переважно на спрощення та лібералізацію управління ТОВ.

Зокрема, перелік обов'язкових положень у статуті скоротився лише до 3 обов'язкових пунктів:

1) назва ТОВ;

2) органи управління, їх компетенція та порядок прийняття рішень;

3) порядок вступу та виходу з ТОВ. 

Велика кількість положень можуть бути передбачені самим статутом на розсуд учасників ТОВ.

Наприклад:

  • порядок реалізації чи відмова від реалізації переважного права учасників ТОВ на придбання частки;
  • порядок виплати дивідендів;
  • обмеження виплати дивідендів за певних обставин;
  • можливість обрання наглядової ради;
  • можливість дискреційного встановлення кворуму голосів, необхідних для прийняття певних рішень, за винятком рішень, які повинні бути прийняті одноголосно відповідно до Закону.

 

Які наслідки невідповідності статуту Закону про ТОВ після 17 червня 2019 року? 

Дивовижно, але Закон про ТОВ не містить чіткої відповіді на це питання. Водночас, закон містить положення, в якому зазначено обов’язок ТОВ привести статут у відповідність до нового Закону про ТОВ протягом перехідного періоду. Тож, доволі зрозуміло, що після закінчення перехідного періоду користуватись застарілими положеннями статуту ТОВ буде неможливо. 

Очевидно, що положення Закону про ТОВ мають пріоритет перед положеннями статуту компанії. Відповідно, після 17 червня 2019 року, якщо він не буде належним чином змінений, статут міститиме значну частину положень, які стануть застарілими та не підлягатимуть виконанню. З практичної точки зору, це означатиме, що щоразу перед прийняттям рішення щодо діяльності ТОВ органи управління та учасники ТОВ повинні будуть співставляти тексти закону та статуту і з'ясувувати, яке положення статуту може бути застосовано, а яке суперечить закону. У найгіршій ситуації рішення, що прийняте відповідно до закону, але суперечать статуту, може дати формальну підставу для оскарження такого рішення в суді. 

На більш загальному рівні існує судова практика, яка передбачає, що неправомірний статут може бути оскаржений в суді і визнаний недійсним, повністю або частково. 

Нарешті, органи управління та учасники ТОВ будуть просто позбавлені різних прав і можливостей, передбачених новим законом. 

 

Що повинно бути зроблено? 

Щоб переконатися, що положення Вашого статуту відповідають чинному законодавству, зареєструйте нову редакцію статуту ТОВ до 17 червня 2019 року. 

Для цього потрібно:

  • підготувати проект статуту в новій редакції;
  • скликати і провести загальні збори учасників ТОВ, що затвердять нову редакцію статуту; • зареєструвати новий статут у реєстратора. 

 

Додаткова можливість: модельний статут ТОВ 

Українські ТОВ мають можливість вести господарську діяльність на основі типового статуту -стандартної редакції, прийнятої урядом. 

Типовий статут є досить зручним для ТОВ з простою комерційною діяльністю та простою структурою корпоративного управління. Також значно простіше зареєструвати типовий статут у реєстратора, оскільки це готовий установчий документ, типового зразка і юридична особа не повинна витрачати час і гроші на її розробку. Недоліком використання типового статуту є те, що акціонери не можуть ніяким чином змінювати положення цього статуту. 

Нова версія модельного статуту була затверджена Постановою КМУ № 367. Ця версія була приведена у відповідність до нового Закону про ТОВ. 

 

Висновок 

Якщо ви є учасником українського ТОВ, радимо перевірити, чи статут ТОВ був оновлений відповідно до нового Закону про ТОВ. Якщо ні, то Ви не зможете діяти згідно з застарілими положеннями статуту та підставляєте свою компанію під ризики суперечливого тлумачення норм, що регулюють питання корпоративного управління Товариства. 

Якщо ваш ТОВ все ще використовує стару версію статуту, ми радимо Вам доручити приведення його у відповідність до вимог чинного українського законодавства до 17 червня 2019 року. 

Також варто перевірити та обговорити з вашим юристом варіанти та можливості, які надає Закон про ТОВ, та розробити статут, який відповідатиме Вашим комерційним потребам. 

Анастасія Черноштан, юрист Hillmont Partners

***

Читайте також:

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»