• Посилання скопійовано

Вимога щодо мінімальної плати за нотаріальні дії працює й надалі – Нотаріальна палата України

Скасування Указу №762 не змінює норми законодавства, якими передбачена мінімальна плата за вчинення нотаріальних дій

Вимога щодо мінімальної плати за нотаріальні дії працює й надалі – Нотаріальна палата України

Нотаріальна палата України (далі – НПУ) повідомляє, що 20 червня 2019 року Президентом України Володимиром Зеленським підписано Указ №418/2019 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України», який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Цим Указом серед інших визнано таким, що втративчинність, Указ Президента України від 10.07.1998 р. №762 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій» (далі – Указ №762).

Щодо визнання Указу №762 таким, що втратив чинність, необхідно зазначити наступне.

Указ №762 був підписаний в рамках пункту 4 Перехідних положень Конституції України (у редакції 1996 року) , яким передбачено, що Президент України протягом трьох років після набуття чинності Конституцією України має право видавати схвалені Кабінетом Міністрів України і скріплені підписом Прем’єр-міністра України укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до Верховної Ради України в порядку, встановленому ст. 93 Конституції.

Такий Указ Президента України вступав в дію, якщо протягом тридцяти календарних днів з дня подання законопроекту (за винятком днів міжсесійного періоду) Верховна Рада України не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю від її конституційного складу, і діє до набрання чинності законом, прийнятим Верховною Радою України з цих питань.

Отже, скасування Указу №762 має відбуватися у іншому порядку з урахуванням положень Конституції України на підставі відповідного закону, який передбачає альтернативне регулювання того чи іншого економічного питання.

Окрім того, з прийняттям такого рішення вбачається серйозна загроза існуванню державних нотаріальних контор, що є реальною небезпекою для правової системи України та сприятиме розвитку рейдерства.

Одночасно повідомляємо, що нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій керуються чинним Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Мінюсту від 22.02.2012 р. №296/5.

Пунктом 3 глави 16 розділу ІІ цього Порядку передбачено, що приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між приватним нотаріусом та фізичною або юридичною особою, але не меншу від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

Відповідно, оплата вчинюваних нотаріальних дій здійснюється у відповідності до Закону України «Про нотаріат», з урахуванням положень Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Нотаріуси зобов’язані неухильно дотримуватися вимог законів та підзаконних нормативно правових актів.

Джерело: Нотаріальна Палата України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»