• Посилання скопійовано

Мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальних дій скасовано, - Мін’юст

Мін’юст відкоригував Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України у зв’язку з набранням чинності з 23.06.2019 року Указу №418. Тож є мінімальна плата чи ні для приватних нотаріусів?

Мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальних дій скасовано, - Мін’юст

Нагадаємо, що Указ №418 скасував Указ №762, яким було передбачено, що розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії. Про це ми зазначали тут>>

Втім, Нотаріальна палата України  зазначила (про що ми вказували тут), що мінімальні розміри за нотаріальні послуги для приватних нотаріусів мають працювати й далі після скасування Указу №762, адже:

  • по-перше, скасування Указу №762 має відбуватися у іншому порядку з урахуванням положень Конституції України на підставі відповідного закону, який передбачає альтернативне регулювання того чи іншого економічного питання;

  • по-друге, нотаріуси в обов’язковому порядку мають виконувати вимоги  положень Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін'юсту № 296/5. А у ньому й було сказано про мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальних дій.

Мін'юст не забарився та 24.06.2019 р. видав наказ №1923/5 «Про внесення змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», яким й передбачено, що з п. 3 глави 16 розділу I Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України слова «але не меншу від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії» виключити.

Даний наказ набрав чинності 27.06.2019 року (опубліковано в «Офіційному віснику України», 2019, №49 (27.06.2019 р.)).

Тож, по суті, друга перепона щодо незастосування мінімальних розмірів за нотаріальні послуги, про яку зазначила Нотаріальна палата України, прибрана. А ось щодо першої перепони, то скоріш за все незабаром щодо неї висловить свою думку Держрегуляторна служба.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»