• Посилання скопійовано

Мінрегіон оновить норми щодо проектування ресторанів і кафе

Мінрегіон оновить державні будівельні норми щодо проектування підприємств харчування. У нових нормах пропонують ввести сучасну класифікацію таких об'єктів на заміну старій

Мінрегіон оновить норми щодо проектування ресторанів і кафе

Про це сказав заступник міністра регіонального, розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні в Україні навіть класифікація закладів харчування дуже застаріла, що діє ще з радянських часів. А ресторанний бізнес, між іншим, останнім часом дуже стрімко розвивається, як у світі, так і в Україні. З’являється багато нових цікавих закладів різного формату. Проте їх проектування у чинних нормах ДБН ніяк не визначається. До чого це може привести? До порушень в облаштуванні приміщень, проведенні комунікацій, дотриманні санітарних вимог. А це важливо робити, адже це безпека, якість приготування страв і наше з вами здоров’я. Тому ми вирішили повністю переглянути всю існуючу типологію закладів харчування, осучаснити її та прописати вимоги до правильного влаштування», – зазначив він.

Відтак сьогодні у чинних ДБН щодо закладів харчування містяться лише такі їх різновиди: ресторани-бари, кафе, кав’ярні, кафе-бари, кафе-пекарні, кафетерії, закусочні (шинки, пельменні, вареничні, піцерії, котлетні, млинцеві і т.д.), бари, нічні клуби, пивні зали, їдальні, буфети тощо. Проте зовсім не визначені такі сучасні заклади як фаст-фуд, вулична їжа (стрітфуд), фудкорти, лаундж-бари, бургерні, кондитерські, паби, суші-, детокс-, спорт- та smoky-бари та інші.

Крім цього, в діючих нормах не врегульовано питання можливої зміни/ перекваліфікації одного різновиду закладу в інший. Наприклад, ресторану у кафе, бар або паб. Це також створює складнощі та може провокувати порушення в облаштуванні нових приміщень. «Ми хочемо розробити нові актуальні норми, які врегулюють всі проблемні питання, що сьогодні виникають у рестораторів при створенні того чи іншого закладу, і будуть максимально зрозумілими та орієнтованими на відвідувачів, їх безпеку і комфорт. Тому зараз активно працюємо над оновленням норм спільною командою — з експертами і фахівцями будівництва, а також і самими рестораторами та громадськістю», – додав Парцхаладзе.

 

Довідково

ДБН «Підприємства харчування» встановлюють вимоги проектування нових і реконструйованих закладів харчування, які знаходяться в окремих будівлях, входять до складу багатофункціональних комплексів і будівель іншого призначення, вбудовуються та прибудовуються до житлових будинків. Вимоги цих норм поширюються на проектування всіх типів підприємств харчування, незалежно від їх форми власності, окрім мобільних або тимчасових (сезонних) об’єктів.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Джерело: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»