• Посилання скопійовано

Кабмін скасує застарілі Правила роздрібної торгівлі алкоголем

МЕРТ оприлюднило проект постанови КМУ, яким скасовуються Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, датовані ще 1996 роком

Кабмін скасує застарілі Правила роздрібної торгівлі алкоголем

25 вересня Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (завантажити).

Ним пропонується скасувати Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою КМУ від 30.07.1996 р. №854, а також кілька інших рішень, якими вносилися зміни у ці правила. Весь перелік дивіться тут.

Як пояснюється в Аналізі регуляторного впливу проекту, ці Правила переважно дублюють норми законів, а також встановлюють додаткові вимоги регулювання, які суперечать актам вищої юридичної сили та втратили свою актуальність.

Наприклад, Правилами встановлюються необґрунтовані (на думку чиновників) вимоги щодо працівників суб’єкта господарювання, які безпосередньо здійснюють зберігання та продаж алкогольних напоїв. Згідно з ними, такі працівники повинні мати спеціальну професійну освіту (підготовку): знати асортимент і якісні характеристики напоїв, ознаки браку, правила підготовки напоїв до продажу, принципи їх розміщення і викладення; правила зберігання та терміни реалізації напоїв; правила роботи з РРО, порядок розрахунків з покупцями; види торговельного обладнання, інвентарю і правила користування ними; санітарні норми і правила; правила техніки безпеки, правила пожежної безпеки, вимоги законодавства щодо обмеження продажу алкогольних напоїв тощо.

Крім того, Правилами передбачено, що у документах, згідно з якими до торговельної мережі надійшли алкогольні напої, повинні зазначатися реєстраційні номери сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності. Однак, обов’язкова сертифікація алкогольних напоїв була скасована ще у 2015 році.

Отже, у разі прийняття цієї постанови торговцям більше не потрібно буде дотримуватися Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Водночас залишаються вимоги до суб’єктів господарювання у сфері роздрібної торгівлі горілкою і лікеро-горілчаними виробами, вином виноградним та плодово-ягідним, коньяком, шампанським, вином ігристим, встановлені великою кількістю інших нормативно-правових актів. Зокрема, Податковим кодексом, Законами №481/95 та №265/95«Про виноград та виноградне вино»«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»«Про ліцензування видів господарської діяльності»«Про захист прав споживачів»постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833 тощо. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»