• Посилання скопійовано

ProZorro закликає бізнес відстоювати право на обґрунтований запит персональних даних

Закон «Про публічні закупівлі» не регулює питання збору, обробки та зберігання персональних даних

ProZorro закликає бізнес відстоювати право на обґрунтований запит персональних даних

Система електронних публічних закупівель ProZorro повідомляє, що сповідує принцип «всі бачать все». Іншими словами, всі, в кого є доступ до Інтернету, можуть моніторити та аналізувати на порталі prozorro.gov.ua, як держава витрачає наші з вами гроші.

Закон України «Про публічні закупівлі» не регулює питання збору, обробки та зберігання персональних даних. Державні установи та підприємства (Замовник) на власний розсуд визначають, які саме документи бізнес (Постачальник) має надати у складі тендерної пропозиції. Усе, що завантажує Постачальник до системи ProZorro, на певному етапі (залежно від типу процедури) стає публічною інформацією. Якщо Постачальник бере участь у закупівлі, в якій Замовник вимагає скани його паспорту/ідентифікаційного коду тощо, значить, він добровільно погоджується на розміщення своїх персональних даних у відкритому доступі системи. Втім, у Постачальника завжди є право оскаржити таку вимогу Замовника або звернутися до нього із пропозицією виключити її з відповідного переліку обов'язкових документів, які Постачальник має надати. 

Натомість Згідно з Законом України «Про захист персональних даних», у сфері електронної комерції обов'язковою є згода на обробку персональних даних. Підприємці, які планують брати участь у публічних закупівлях, мають підтвердити дозвіл на обробку таких даних при реєстрації на електронному майданчику, авторизованому у системі. 

Команда ProZorro занепокоєна неправомірним використанням персональних даних, в тому числі учасників публічних закупівель. Таке заволодіння шахраями даними є злочином. ProZorro рекомендує бізнесу відстоювати право на обґрунтований запит персональних даних, а саме:

  1. уважно вивчати, які саме документи запитує Замовник;
  2. у разі якщо Замовник запитує ваші як Постачальника персональні дані, звернутися до Замовника за роз'ясненнями через електронну систему. Часто такі вимоги можуть бути виключені з тендерної документації Замовником;
  3. оскаржуйте умови тендерної документації, якщо Замовник не надає обгрунтованого запиту на документи, які містять персональні дані;
  4. якщо ваші дані були неправомірно використані – негайно звертайтеся до поліції.

Джерело: ProZorro

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»