• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за січень – 100,2%

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2020 р. порівняно із груднем 2019 р. становила 0,2%, із січнем 2019 р. – 3,2%

Індекс інфляції за січень – 100,2%

Згідно з повідомленням Держстату від 10.02.2020 р., інфляція на споживчому ринку в січні 2020 р. порівняно із груднем 2019 р. становила 0,2%, із січнем 2019 р. – 3,2%.

Базова інфляція в січні 2020 р. порівняно із груднем 2019 р. становила -0,2%, із січнем 2019 р. – 3,3%.

На споживчому ринку в січні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,5%. Найбільше (на 6,6%) подорожчали овочі. На 1,4–0,3% зросли ціни на кисломолочну продукцію, яловичину, продукти переробки зернових, молоко, сири, безалкогольні напої, хліб. Водночас на 1,5–0,3% подешевшали яйця, цукор, свинина, рис, риба та продукти з риби, соняшникова олія.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%. 

Одяг і взуття подешевшали на 5,6%, зокрема, взуття – на 5,7%,  одяг – на 5,5%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,7% відбулося в основному за рахунок підвищення цін на природний газ на 10,7%. Водночас на 2,9% знизилися тарифи на опалення.

Ціни на транспорт у цілому знизилися на 0,7% через здешевлення палива та мастил на 4,0% і проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 1,5%. Разом з тим на 1,4% подорожчав проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті. 

У сфері зв’язку ціни зросли на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 12,5%.

Держстат також звертає увагу, що починаючи з даних за січень 2020 року розрахунки індексів споживчих цін (ІСЦ) здійснюються за оновленою методологією, якою передбачено застосування актуалізованої вибірки територій для спостереження за змінами цін (тарифів) на споживчому ринку.  

Відбір міст здійснено з урахуванням:

  •  середньорічної чисельності наявного міського населення;
  •  насиченості споживчого ринку продуктами для проведення реєстрації цін;
  •  репрезентативності моделей споживання для кожного з регіонів.

Сформований перелік міст є характерним для кожного регіону країни та забезпечує точність розрахунків ІСЦ за регіонами та по Україні в цілому.

Перегляд даних, розрахованих і оприлюднених раніше, здійснюватися не буде.

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»