• Посилання скопійовано

Мінцифри «за» законопроєкт про хмарні послуги

За позицією Мінцифри, ухвалення закону збільшить ефективність використання державних ресурсів та врегулює застосування хмарних технологій

Мінцифри «за» законопроєкт про хмарні послуги

Міністерство цифрової трансформації спільно з Комітетом цифрової трансформації та представниками ринку напрацювали законопроєкт «Про хмарні послуги». Ухвалення Верховною Радою закону дозволить зняти навантаження на державні органи, відповідальні за забезпечення захисту інформації.

«Ми пропонуємо запровадити принцип Cloud First, тобто перенести основні процеси виробництва ІТ-серверів на платформи інформаційно-комунікаційних технологій, що базуються на хмарних обчисленнях у сфері державного управління, освіти, науки та інших сферах суспільного життя, що стане поштовхом для більш ефективної взаємодії держави та суспільства», – прокоментував необхідність ухвалення закону Віцепрем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Запровадження принципу Cloud First дозволить знизити ризики корупції на закупівлях обладнання, суттєво зменшити витрати з бюджету та пришвидшити впровадження інновацій в органах влади.

Міжнародний досвід свідчить, що використання систем хмарних обчислень зменшує витрати на побудову та розширення державними органами власних потужностей. Так, за даними журналу The Economist, обсяги цифрової інформації зростають удесятеро кожні п’ять років. Тому для оброблення інформації самотужки органам державної влади та органам місцевого самоврядування необхідно періодично збільшувати кількість обчислювальних та людських ресурсів. 

Зокрема, впровадження хмарних технологій державними органами Великої Британії (модель «G-Cloud» – «урядова хмара») зменшило витрати на цифрові трансформації та інформаційні технології від 2012 до 2015 року на 3,56 млрд фунтів стерлінгів.

У Данії організація одного з муніципалітетів, відповідальна за здійснення закупівель, повністю перенесла послуги із закупівель до хмари, а в Норвегії усі органи місцевого самоврядування одержали дозвіл на використання хмарних продуктів. Поширюється використання хмарних технологій публічним сектором і в Швеції.

Також хмарні технології в органах влади від 2011 року запроваджені у США, Німеччині, Сінгапурі, Індії, Республіці Корея, Австралії, Канаді та Саудівській Аравії. 

Закликаємо всіх депутатів підтримати законопроєкт у першому читанні, а всіх зацікавлених долучитися до доопрацювання тексту законопроєкту в період підготовки до другого читання!

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»