• Посилання скопійовано

Уряд розпочав третій етап реформи галузі містобудування

Уряд затвердив постанову щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

Уряд розпочав третій етап реформи галузі містобудування

Відповідну постанову «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів України. Про це повідомило Міністерство та Комітет цифрової трансформації України.

Прийняття постанови має на меті створити умови для початку запровадження  Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у складі містобудівного кадастру, що об’єднає усіх учасників процесу будівництва та забезпечить його прозорість на всіх етапах — від отримання містобудівних умов та обмежень до введення об’єкту будівництва в експлуатацію. Постанова визначила правові підстави для запуску Реєстру будівельної діяльності, що є головним компонентом Системи. 

Загалом експериментальним проєктом передбачено:

  • Запуск  нового Реєстру будівельної діяльності замість реєстру дозвільних документів ДАБІ у липні 2020 року.  Новий реєстр буде більш захищений від несанкціонованого доступу і матиме розподілену модель зберігання даних, орієнтовану на об’єкти будівництва.

  • Внесення містобудівних умов та обмежень та будівельних паспортів до електронної системи з липня 2020 року у пілотному режимі. З вересня ведення містобудівних умов та обмежень та будівельних паспортів виключно з використанням реєстру стане обов’язковим для усіх суб’єктів системи, кількість яких становить близько 62500.

  • Доступ до усіх адміністративних послуг для об’єктів класу наслідків  СС1 на порталі Дія з вересня 2020 року. Другий етап впровадження ЄДЕССБ забезпечить доступ до адміністративних послуг онлайн для об’єктів класу СС2 та СС3. 

  • Створення звітів про експертизу проєктної документації.

  • Ведення Мінрегіоном реєстрів атестованих осіб, експертних організацій, ліцензіатів, саморегулівних організацій.

  • Підключення до електронної системи учасників будівництва з моменту подання заяви до Мінрегіону на період дії експерименту.

Реалізація цих кроків дозволить покращити якість надання адміністративних послуг у сфері будівництва та їх доступність, а також знизить рівень корупційних ризиків під час надання цих послуг. Проєкт постанови розробило Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та Комітетом Верховної Ради з питань будівництва. 

Експериментальний проєкт реалізується  за підтримки USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, Фонд Східна Європа, BRDO.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»