• Посилання скопійовано

Як проводитимуть перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів з фінмоніторингу?

Мінфін оприлюднив проект Порядку організації та координації роботи з перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу

Як проводитимуть перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів з фінмоніторингу?

6 липня 2020 року Міністерство фінансів оприлюднило проект постанови КМУ (завантажити), яким пропонується затвердити Порядок організації та координації роботи з перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу.

Переглянути проект Порядку можна тут.

Розроблено його на виконання п. 14 частини другої ст. 25 Закону №361-ІХ, який набрав чинності 28 квітня 2020 року. Зокрема, пропонується визначити єдиний підхід до організації та координації роботи з перепідготовки і підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинних шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, зокрема:

  • відповідальних працівників суб’єктів первинного фінансового моніторингу, а також працівників, залучених до проведення фінансового моніторингу;
  • спеціалістів органів державної влади.

Перепідготовка та підвищення кваліфікації (навчання) відповідальних працівників та працівників, залучених до проведення фінансового моніторингу, здійснюватиметься:

  • академією, що належить до сфери управління Держфінмоніторингу (далі – академія);
  • державною навчально-науковою установою «Академія фінансового управління»;
  • іншими закладами освіти (далі – заклад освіти), які включені до переліку закладів, що здійснюють перепідготовку та підвищення кваліфікації у сфері запобігання та протидії (далі – Перелік), який формується Держфінмоніторингом.

Проводитимуться перепідготовка і підвищення кваліфікації (навчання) за освітніми програмами, розробленими відповідно до законодавства, затвердженими закладами освіти і погодженими з відповідними суб’єктами державного фінансового моніторингу та Держфінмоніторингом.

Зазначені освітні програми міститимуть такі розділи:

  • міжнародні стандарти у сфері запобігання та протидії;
  • національне законодавство у сфері запобігання та протидії;
  • антилегалізаційні та антикорупційні заходи у сфері запобігання та протидії;
  • управління ризиками легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення;
  • прозорість та бенефіціарна власність юридичних осіб та правових утворень;
  • типологічні дослідження у сфері запобігання та протидії;
  • відповідальність у сфері запобігання та протидії;
  • практичні аспекти організації здійснення фінансового моніторингу.

Освітні програми будуть оприлюднені на офіційних вебсайтах Держфінмоніторингу та відповідних суб’єктів державного фінансового моніторингу. Там же буде опублікований Список закладів освіти, що включені до Переліку.

Перепідготовка і підвищення кваліфікації (навчання) відповідальних працівників та працівників, залучених до проведення фінансового моніторингу, складатиметься з таких етапів:

  1. оволодіння курсом за освітньою програмою;
  2. складання іспиту (здійснення підсумкового контролю знань).

Іспит проводиться екзаменаційною комісією на базі екзаменаційного центру, яким може бути академія або державна навчально-наукова установа «Академія фінансового управління».

Наразі зауваження та пропозиції до проекту постанови у письмовій та електронній формі можна надсилати за адресами:

  • Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ-8, 01008,   е-mail: infomf@minfin.gov.ua.
  • Державна служба фінансового моніторингу України, вул. Білоруська, 24, м. Київ, 04050, е-mail: education@sdfm.gov.ua.
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»