• Посилання скопійовано

Порядок надання інформації про клієнта на запит суб’єкта первинного фінмоніторингу оновлять

Мінфін оприлюднив проект нового Порядку надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта

Порядок надання інформації про клієнта на запит суб’єкта первинного фінмоніторингу оновлять

27 липня 2020 року Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта».

Зі самим проектом Порядку можна ознайомитися тут>>

 

Чому оновлюють Порядок?

На сьогодні процедура надання державними органами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта визначена Порядком, затвердженим постановою КМУ від 08.09.2015 р. №693.

Водночас 28 квітня 2020 року набрав чинності Закон №361-ІХ. Частиною п’ятою статті 11 цього Закону передбачено, що суб’єкт первинного фінансового моніторингу має право витребувати, а державні органи, державні реєстратори зобов’язані протягом 10-ти робочих днів з дня отримання запиту надати відповідно до законодавства інформацію, що стосується належної перевірки клієнта. Зазначена інформація подається безоплатно. Порядок подання інформації визначається КМУ.

У зв’язку з цим, Мінфіном спільно з Держфінмоніторингом розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України про затвердження нового Порядку надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта.

 

Що передбачено новим Порядком?

Цей Порядок визначає механізм надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб’єкта первинного фінансового моніторингу (далі – суб’єкт) інформації, що стосується належної перевірки клієнта (далі – інформація про клієнта), у разі неможливості безоплатного отримання інформації зі загальнодоступних державних електронних реєстрів.

У разі виникнення сумнівів у достовірності чи повноті поданої клієнтом (представником клієнта) інформації про клієнта суб’єкт вживає заходів щодо проведення його належної перевірки. При цьому суб’єкт має право звернутися до державних органів, державних реєстраторів із запитом щодо надання ними необхідної інформації.

 На запит суб’єкта інформацію про клієнта надають, зокрема:

  • Міністерство юстиції,
  • Державна податкова служба,
  • Державна митна служба,
  • Державна міграційна служба/її територіальні органи та відділи державної реєстрації актів цивільного стану;
  • державні реєстратори.

Запит надсилається суб’єктом за місцезнаходженням відповідного державного органу та державному реєстратору (незалежно від місцезнаходження суб’єкта) у письмовій формі, підписується керівником суб’єкта або особою, яка його заміщує. Запит може надсилатися також в електронній формі. Формат електронної взаємодії та форма надання інформації визначаються відповідними державними органами.

У запиті зазначаються підстави для надання інформації про клієнта та її перелік, а також відомості, що дозволяють однозначно ідентифікувати клієнта.

Запит суб’єкта не може стосуватися надання консультацій і роз’яснень положень законодавства.

Державні органи, державні реєстратори надають протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту суб’єкту інформацію про клієнта, що стосується здійснення належної перевірки. Зазначена інформація надається безоплатно.

Зауваження та пропозиції до проекту постанови у письмовій та електронній формі можна надсилати на адреси:

  • Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ-8, 01008, е-mail: infomf@minfin.gov.ua.
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»