• Посилання скопійовано

Бізнес зможе повідомляти про порушення та зловживання в тендерах на Prozorro напряму в Держаудитслужбу

На Prozorro з`явилась можливість надсилати звернення про порушення в публічних закупівлях безпосередньо в Державну аудиторську службу України

Бізнес зможе повідомляти про порушення та зловживання в тендерах на Prozorro напряму в Держаудитслужбу

На Prozorro з`явилась можливість надсилати звернення про порушення в публічних закупівлях безпосередньо в Державну аудиторську службу України. Тепер, зіштовхнувшись з імовірними зловживаннями на тендері, громадські активісти та представники бізнесу (постачальники) можуть відправити повідомлення про це через портал Prozorro. 

Як це працює? На сторінці кожного тендеру тепер є кнопка “Знайшли порушення? Зверніться до Держаудитслужби” (ось приклад). Натиснувши на неї, скаржник зможе вказати дані, обрати з переліку порушень в публічних закупівлях саме те, з яким він/вона зіштовхнулися, та детально його описати. 

Після того, як на звернення буде накладений ЕЦП, повідомлення потрапить в кабінет Державної аудиторської служби на Prozorro. Якщо наведених фактів буде достатньо, Державна аудиторська служба зможе перевірити закупівлю та зобов`язати виправити порушення до моменту розтрати. А якщо йдеться про вже витрачені бюджетні кошти — накласти на порушників штраф або передати справу до суду. 

Цей функціонал був розроблений на виконання Розпорядження КМУ від 18 грудня 2018 року № 1088-р “Про затвердження плану дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2018-2020 роках”.

“Без невідворотності покарань публічні закупівлі не розвиваються настільки ефективно, як могли б. Та Prozorro — це IT-система, і вона не може бити порушників струмом. Але ми можемо “прокласти лінію електропередач” між постачальниками, що зіштовхнулися з несправедливістю, та Державною аудиторською службою. Адже саме вона моніторить державні тендери, запобігає розтраті коштів платників податків та може притягати порушників до адміністративної відповідальності”, — зауважує Кристина Гуцалова, менеджер проекту моніторингу та контролю ДП “Прозорро”.

Нагадаємо, що відповідно до Закону “Про публічні закупівлі” моніторингом державних тендерів займається саме Державна аудиторська служба України, яка виявляє порушення у публічних закупівлях. Звернення громадських організацій є однією з підстав для початку моніторингу закупівлі державними аудиторами. Крім того, тепер і бізнес отримав новий інструмент для досягнення справедливості. 

“Цей новий функціонал — це можливість для обох сторін зробити свою комунікацію швидшою і якіснішою. А якісна комунікація між ГО та аудиторами — це контроль у сфері й більше виправлених порушень в публічних закупівлях. Тому зараз важливо, щоб обидві сторони почали користуватися цією можливістю”, — каже Іван Лахтіонов, директор інноваційних програм Transparency International Ukraine.

Новий функціонал розроблений ДП “Прозорро” за підтримки  проекту USAID / UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” / TAPAS.

Джерело: ProZorro

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»