• Посилання скопійовано

До держреєстру нерухомості не вноситься інформація про землю

До Держреєстру прав не вносяться відомості про цільове призначення та площу земельної ділянки

До держреєстру нерухомості не вноситься інформація про землю

Робоча група з узагальнення практики застосування законодавства у сфері державної реєстрації повідомляє: відповідно до ч. 2, 3 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) на кожний об’єкт нерухомого майна під час проведення державної реєстрації права власності на нього вперше у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав) відкривається новий розділ. Кожний розділ Державного реєстру прав складається з чотирьох частин, одна з яких містить відомості про нерухоме майно.

Порядок ведення Державного реєстру прав, відповідно до ч. 5 ст. 13 Закону, визначає Кабінет Міністрів України. Такий Порядок затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1141 (далі – Порядок).

Зверніть увагу, що з Порядку ВИКЛЮЧЕНІ деякі вимоги:

  • вимоги про обов’язкове зазначення цільового призначення земельної ділянки (виключені постановою КМУ від 06.06.2018 р. №484 «Деякі питання функціонування Державного реєстру речових прав на нерухоме майно»);
  • вимоги про обов’язкове зазначення площі земельної ділянки (виключені постановою КМУ від 13.05.2020 р. №399 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ у сфері державної реєстрації».

Станом на 09.10.2020 єдиними відомостями про земельні ділянки, які підлягають внесенню до Державного реєстру прав, є відомості про кадастровий номер земельної ділянки (пункт 29 Порядку).

Крім цього, відповідно до пункту 37 Порядку у разі, коли під час проведення державної реєстрації прав державним реєстратором із поданих для такої реєстрації документів встановлено необхідність внесення змін до відомостей, передбачених пунктом 29 Порядку, або встановлено наявність допущеної технічної помилки під час проведення попередніх реєстраційних дій, що підтверджується  документами відповідної реєстраційної справи у паперовій чи електронній формі, такі зміни до відомостей Державного реєстру прав вносяться одночасно з проведенням відповідної державної реєстрації прав.

Надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень до впровадження програмного забезпечення Державного реєстру прав, створеного відповідно до Закону та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до нього, здійснюється відповідно до законодавства за допомогою діючого програмного забезпечення Державного реєстру прав (пп. 4 п. 3 постанови КМУ від 25.12.2015 р. №1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

 

Пам’ятайте!

Неправомірні дії державних реєстраторів під час внесення відомостей до Державного реєстру прав про земельні ділянки можуть бути підставою для оскарження реєстраційних дій в адміністративному (відповідно до ст. 37 Закону) та судовому порядку.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»