• Посилання скопійовано

Що з відомостями про кінцевих бенефіціарів та їхнім щорічним підтвердженням? Дотепер нічого

Мінфін так й не затвердив у 2020 році структуру власності. Мін'юст очікує на цю подію у 2021 році. Якщо це станеться, то вперше подавати інформацію слід буде у 2021 році, а підтверджувати відомості про бенефіціарів слід буде у 2022 році

Що з відомостями про кінцевих бенефіціарів та їхнім щорічним підтвердженням? Дотепер нічого

Мін'юст на сторінці в Facebook повідомляє, що у 2020 році мав бути прийнятий нормативно-правовий акт, яким би затверджувались форма та зміст структури власності юридичної особи. Проте минулоріч цей документ не був прийнятий. Відтак, подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи вперше, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», очікуватиметься у 2021 році після прийняття зазначеного нормативно-правового акта.

Оскільки мова йде про щорічне підтвердження, то, виходячи з цього принципу, наступне підтвердження планується вже у 2022 році.
При цьому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» встановлено, протягом якого строку має відбутись підтвердження – 14 календарних днів з дати державної реєстрації. Тому кожна юридична особа у 2022 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юридичної особи має підтвердити відомості про КБВ. Наприклад, якщо юридична особа буде зареєстрована 10 лютого, то обов’язок щодо подання документів виникає у неї з 10 лютого 2022 року.

***

Від редакції: Нагадаємо, що з 28 квітня 2020 року за новим Законом про фінмоніторинг юрособи зобов’язані повідомляти про своїх кінцевих бенефіціарів.

Але така інформація має подаватися до ЄДР тільки разом з формою структури власності. Протягом трьох місяців з дня набрання чинності про затвердження форми та змісту структури власності всі юрособи мають подати/уточнити/оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.

Ще 27 липня 2020 року Мінфін повідомив, що відбулась робоча нарада з питань затвердження форми та змісту структури власності юридичних осіб.

Але станом на 13 січня 2021 року так й не з’явився ні проект, ні наказ Мінфіну.

Зауважимо, що після його появи наказ має пройти всі стадії реєстрації та офіційного опублікування. І тільки після цього він набере чинності та дасть старт компанії з оновлення інформації про власників в ЄДР (реєстрації кінцевих бенефіціарів та подання структури власності).

Тобто станом на 13 січня у юросіб ще не виникло обов'язку подавати відомості до ЄДР!

***

Читайте також:

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»