• Посилання скопійовано

Е-система видачі дозволів на викиди: в ВРУ затвердили доопрацьовану редакцію закону

Комітет ВРУ з питань екологічної політики та природокористування затвердив нову редакцію законопроєкту про електронну систему видачі дозволів на викиди

Е-система видачі дозволів на викиди: в ВРУ затвердили доопрацьовану редакцію закону

10 березня у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» (№ 4167), доопрацьований підкомітетом з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища для розгляду у повторному першому читанні.

Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні засади запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля шляхом впровадження інтегрованого дозволу.

У новій редакції законопроекту опрацьовані зауваження, коментарі та рекомендації Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України (ГНЕУ), Комітетів з питань інтеграції України до Європейського Союзу та Комітету з питань антикорупційної політики, Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), а також громадських організацій.

Зокрема, допрацьовано визначення термінів «викид», «забруднення», «інтегрований дозвіл». Уточнено конструкції «може надавати», «значних змін», термін «громадськість». Доопрацьовано назви статей відповідно до їх змісту та зауважень ГНЕУ.

Також усунуто дискреційність повноважень дозвільного органу, доопрацьовано вимоги до моніторингу викидів та інших видів діяльності. Доповнені та уточнені статті, що регулюють можливість надання відступу, термінів подання заяви на отримання інтегрованого дозволу, статті щодо відмови, зупинення, анулювання інтегрованого дозволу.

Враховані пропозиції народних депутатів щодо обов’язковості присутності оператора установки на засіданні узгоджувальної комісії, визначено підстави анулювання інтегрованого дозволу в судовому порядку.

Внесено зміни, згідно з якими кошти за видачу (внесення змін до) інтегрованого дозволу зараховуються до спеціального, а не загального фонду Державного бюджету України.

Комітет прийняв рішення затвердити законопроект у новій редакції з урахуванням правок, проголосованих під час засідання Комітету.

За результатами розгляду законопроектів «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо соціальних пільг та соціальних гарантій для учасників бойових дій» (№ 5026), а також пов'язаного з ним законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо соціальних пільг та соціальних гарантій для учасників бойових дій» (№ 5028), Комітетом прийнято рішення про доцільність їх повернення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи.

Законопроектами пропонується розширити існуючі та встановити нові пільги для учасників бойових дій, однак проект не має фінансово-економічного обґрунтування.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»