• Посилання скопійовано

Хто та як зможе придбавати землю з 1 липня?

Вже з 1 липня цього року набере чинності Закон, який має на меті запустити обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні

Хто та як зможе придбавати землю з 1 липня?

Міністерство юстиції України на своїй сторінці у facebook розповідає, що вже з 1 липня цього року набере чинності Закон, який має на меті запустити обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні. Проте, з цього дня ще не кожен охочий зможе придбати ділянку. Лише українці як фізичні особи, і лише до 100 га в одні руки. Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. При цьому ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою нормативної грошової оцінки.

А вже починаючи із січня 2024 року купувати землю зможуть і компанії, але не більше ніж 10 000 га.

Банк може отримати землю у власність лише як заставне майно і повинен продати за 2 роки.

 

Які особливості купівлі-продажу сільськогосподарської землі?

1. Перевірка покупця нотаріусом.

Покупця будуть перевіряти на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах.

Перевірка проводиться з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Якщо за результатами перевірки буде виявлено невідповідність таким вимогам – нотаріус відмовлятиме у посвідченні угоди.

А ще набувача або власника земельної ділянки перевірятимуть за суб’єктними ознаками, оскільки визначається перелік осіб, яким за будь-яких умов забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

2. Безготівковість.

Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни сільськогосподарських земельних ділянок за цивільно-правовими угодами, провадяться у безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банківській установі.

3. Звідки гроші?

Джерела походження коштів для купівлі земельної ділянки повинні бути документально підтверджені.

При відкритті ринку землі буде заборонено:

  • продаж землі іноземцям до рішення референдуму;
  • продавати державні та комунальні землі;
  • продавати землю, що розташована ближче ніж 50 км до держкордону;
  • продавати землю росіянам та представникам терористів;
  • продавати землю компаніям-офшорам.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»