• Посилання скопійовано

З 11 травня запити від Держфінмоніторингу надсилаються за новими правилами

Мінфін затвердив наказ щодо визначення порядку надання інформації на запит Держфінмоніторингу в межах моніторингу фінансових операцій клієнта. Суб'єктам первинного фінмоніторингу (а це наразі не лише аудитори, а й приватні бухгалтери та податкові консультанти) буде дуже корисно ознайомитися з цим документом

З 11 травня запити від Держфінмоніторингу надсилаються за новими правилами

Мінфін затвердив наказ від 05.04.2021 №196 "Про затвердження порядку надання інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій".

Він набрав чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному віснику" № 36 від 11.05.2021 р.
 
 
Що передбачає Наказ №196?
Відповідно з 11  травня втратив дію наказ Мінфіну від 23.12.2015 року №1168 щодо затвердження старого порядку.
Ним передбачено встановити порядок та єдину процедуру надання суб’єктом на запит Держфінмоніторингу інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій клієнта, операції якого стали об’єктом фінансового моніторингу.
 

Кому надсилатимуть запити?

Новий порядок з урахуванням приписів пп. 77 п. 4 Положення про Мінфін має поширюватись на всіх госпсуб’єктів, які підпадають під сферу моніторингу, зокрема, на:

  • суб’єктів аудиторської діяльності;
  • бухгалтерів;
  • суб’єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;
  • суб’єктів господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;
  • суб’єктів господарювання, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна;
  • суб’єктів господарювання, що надають за винагороду консультаційні послуги, пов’язані з купівлею-продажем нерухомого майна;
  • суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них;
  • суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор;

Отже, їм такі запити і будуть надсилати.

 

В яких випадках надсилатимуть запити?

За новим Порядком Держфінмоніторинг надсилатиме запити у разі, якщо об’єктом фінансового моніторингу є:

  • фінансова операція або сукупність пов’язаних між собою фінансових операцій, що можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;
  • фінансова операція або інформація про клієнта, пов’язана з вчиненням кримінального правопорушення, що не стосується легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму;
  • інформація про дії з активами, пов’язані з відповідними учасниками фінансових операцій, які їх проводять, за умови наявності ризиків використання таких активів з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та/або фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також будь-яка інформація про такі дії чи події, активи та їх учасників, у т. ч. зазначена у запиті уповноваженого органу іноземної держави, відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону.

Фактично за аналогічними операціями мали надсилатися й запити за попереднім Порядком №1168.

Втім, наразі запити будуть стосуватися дій з активами, вчинених за допомогою, зокрема, ФОП - бухгалтерів чи податкових консультантів або про які стало відомо таким особам під час встановлення ділових відносин з клієнтом.

Про це ми докладно розповідали у своєму аналітичному матеріалі на підставі проекту наказу.

***

Читайте також: Запити від Держфінмоніторингу – новий Порядок, нові питання

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»