• Посилання скопійовано

Змінили розмір статутного капіталу або часток учасників: як оновити дані ЄДР?

Заява про вихід з ТОВ, ТДВ і акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства також підлягають нотаріальному засвідченню з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів

Змінили розмір статутного капіталу або часток учасників: як оновити дані ЄДР?

Офіс протидії рейдерству у Facebook зазначає, що якщо статут товариства ще називають процедурною «біблією», що регулює всі процеси управління на підприємстві, то відомості про юридичну особу у відповідному реєстрі — Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань (ЄДР) — можна вважати публічним бізнес-паспортом ведення господарської діяльності, де відображено всю актуальну інформацію про компанію.

Нерідко у юридичних осіб виникає необхідність внесення змін до відомостей ЄДР про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ). 

Які документи потрібно подавати для державної реєстрації вказаних змін згідно з приписами профільного закону,  — розповідаємо у черговій «Реєстраційній пам’ятці», підготовленій експертами Офісу протидії рейдерству Міністерство юстиції України.

Врахуйте, що обов’язкове оновлення в ЄДР відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) має відбутися протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. Такий документ станом на зараз не затверджено, хоча відповідний проєкт наказу Міністерство фінансів України вже опублікувало для громадського обговорення.

Пам’ятайте, що справжність підписів учасників, які голосували за рішення, визначені у підпунктах «а», «б», «є», «ж» та «з» частини 5 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (йдеться, наприклад, про рішення загальних зборів учасників ТОВ, ТДВ про визначення розмірів статутного капіталу та часток учасників або про виключення учасника із товариства) засвідчується нотаріально з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів. Якщо у випадках, передбачених законом, таке рішення приймається без урахування голосів учасників у зв’язку з настанням певної обставини, подається документ, що підтверджує настання такої обставини.

  • Засвідчується нотаріально з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів і справжність підписів на заяві про вступ до ТОВ, ТДВ. Разом з таким документом подається нотаріально засвідчена копія свідоцтва про право на спадщину. На підтвердження правонаступництва юридичної особи використовуються відомості ЄДР, у тому числі установчі документи такої юридичної особи, що містяться в Реєстрі.
  • Заява про вихід з ТОВ, ТДВ і акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства також підлягають нотаріальному засвідченню з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів. Водночас не забувайте: якщо відповідно до статуту товариства вимагається згода інших учасників на вихід з товариства, подається також така згода, справжність підписів на якій засвідчується нотаріально!

Зверніть увагу, що дія приписів частини 5 статті 17 профільного закону в частині нотаріального засвідчення справжності підпису не поширюється на державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що вносяться на підставі документів, створених на порталі електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та підписаних з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»