• Посилання скопійовано

Що нового в держпідтримці тваринництва

Кабмін постановою від 12.05.2021 р. №517 вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції (Порядок №107)

Що нового в держпідтримці тваринництва

Постанова №517, яка набрала чинності 28.05.2021 р., не обмежилася внесенням точкових змін до Порядку №107, а виклала його в новій редакції. Одна з причин, чому Порядок №107 слід було змінювати, — реорганізація міністерств відповідно до Постанови КМУ від 02.09.2019 р. №829 «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади», а саме реанімація Міністерства аграрної політики та продовольства, яке раніше було ліквідовано шляхом приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Відповідно, всюди в тексті Порядку №107 слово «Мінекономіки» замінено на «Мінагрополітики».

А тепер до важливіших змін.

 

Зміна в колі отримувачів бюджетних коштів

Нова редакція пункту 3 Порядку №107 окреслює дещо ширше коло отримувачів бюджетних коштів. Якщо раніше йшлося про надання держпідтримки суб'єктам господарювання, що провадять діяльність у галузі тваринництва та бджільництва, то тепер додалися ще й СГ галузі рибництва, а також СГ переробної промисловості, які виробляють харчові продукти (м'ясні, рибні, молочні).

 

Нові напрями держпідтримки тваринництва

Стара редакція пункту 4 Порядку №107 містила шість напрямів, за якими спрямовуються бюджетні кошти, а нова містить вісім. Новими напрямами є:

  • спеціальна бюджетна дотація за утримання кізочок, козематок, ярок, вівцематок (далі — дотація за утримання кіз та овець) (новий підпункт 6, колишній підпункт 6 став підпунктом 8);
  • спеціальна бюджетна дотація за приріст поголів'я корів власного відтворення (далі — дотація за приріст корів) (підпункт 7).

Дещо відредаговані три напрями:

  • у підпункті 2 (часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин) згадали про козематок, цапів, кізочок, цапків;
  • у підпункті 3 (часткове відшкодування вартості об'єктів), крім тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільгосппродукції, згадали про рибницькі господарства, тож у назві безпосередньо вже не уточнюється, що йдеться про тваринницькі об'єкти;
  • у підпункті 5 обіцяють часткове відшкодування вартості будівництва та/або реконструкції підприємств зі зберігання та переробки зерна не лише сільськогосподарським товаровиробникам, як було в попередній редакції.

 

Сума дотації

Максимальна сума дотації, по-перше, збільшилася, по-друге, стала індексованою. Раніше п. 5 Порядку №107 встановлював, що сума держпідтримки, яка надається протягом одного бюджетного року суб'єктові господарювання або сільськогосподарському товаровиробникові та пов'язаним із ним особам у розумінні пп. 14.1.159 ПКУ, за напрямами державної підтримки, передбаченими п. 4 цього Порядку, не може перевищувати 50 млн грн. Тепер у цьому пункті набагато елегантніше формулювання: «…не може перевищувати більше ніж 10 тисяч розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року». А отже, максимальна дотація в 2021 році — 60 млн грн.

 

Про які гроші йдеться?

Відповідно до додатка 3 до Закону України від 15.12.2020 р. №1082-IX «Про Державний бюджет України на 2021 рік», за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» передбачено 4,5 млрд грн.

Це 75 дотацій максимального розміру (по 60 млн грн).

 

Є в цьому пункті і ще одна зміна: для отримання держпідтримки слід подавати разом із документами не лише інформацію про всіх пов'язаних осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами такої держпідтримки, а й про зміни стосовно таких пов'язаних осіб.

 

Зміни щодо пасічників

Сам розмір дотації за п. 7 Порядку №107 не змінився і далі становить 200 грн за бджолосім'ю, але в сукупності не більше ніж 60 тис. грн, незалежно від того, чи йдеться про приватного пасічника, чи про суб'єкта господарювання.

А от бюрократії для пасічників-фізосіб побільшало — до переліку документів додалася копія документа, що засвідчує реєстрацію в ДРФО. Ті, хто через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера і має про це відмітку в паспорті, цього документа можуть не подавати.

Пасічники-юрособи замість копії місячного звіту форми №24-сг мають подавати копію його річного аналога — звіту форми №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами».

Iнші новації:

  • щодо дотації за бджолосім'ї суб'єктам господарювання, які є юрособами, то вона нараховується на ту кількість бджолосімей, що зазначена у формі №24 (річна) та підтверджена ветеринарно-санітарним паспортом пасіки;
  • щодо дотації за бджолосім'ї фізособам та фізособам-підприємцям, зокрема сімейним фермерським господарствам, то вона нараховується на ту кількість бджолосімей, що зазначена у ветеринарно-санітарному паспорті пасіки, обстеження якої було проведено Держпродспоживслужбою поточного року;
  • документи, подані не в повному обсязі та оформлені з порушенням вимог законодавства, повертаються органами місцевого самоврядування протягом п'яти робочих днів.

 

Зміни в частковому відшкодуванні вартості племінних тварин

Розмір дотацій за п. 8 Порядку №107 за племінних тварин, бджіл, сперму та ембріони підвищено з колишніх 50% до 80% вартості (без ПДВ). Зросли й максимальні розміри відшкодування за одиницю, а саме:

  • за закуплені в Україні племінні телиці, нетелі, корови молочного, молочно-м'ясного та м'ясного напряму продуктивності вітчизняного походження у племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезені в режимі імпорту — з 31500 грн до 50400 грн за голову;
  • за закуплені в Україні племінні свинки та кнурці у племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезені в режимі імпорту — з 10000 грн до 16000 грн за голову;
  • за закуплені в Україні племінні вівцематки, барани, ярки у племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезені в режимі імпорту — з 11000 грн до 17600 грн за голову;
  • за закуплені у племінних заводів та бджолорозплідників бджолині матки — зі 100 до 160 грн за штуку, бджолині пакети — з 500 до 800 грн за штуку;
  • за закуплену у підприємств (об'єднань) з племінної справи у тваринництві ідентифіковану сперму бугаїв або за ввезену в режимі імпорту (за умови внесення плідників до Каталогу бугаїв молочних, молочно-м'ясних порід / Каталогу бугаїв м'ясних порід і типів з визначеною племінною цінністю) — зі 100 до 160 грн за одну дозу з розрахунку не більше ніж три дози на одну голову власного маточного поголів'я за період з 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року, а за одну дозу сексованої сперми з розрахунку не більше ніж одна доза на одну голову власного маточного поголів'я за той самий період — з 300 до 480 грн;
  • за закуплену у підприємств (об'єднань) з племінної справи у тваринництві сперму кнурів або за ввезену в режимі імпорту за умови, що плідники за результатами бонітування віднесені до плідників, які використовуються для відтворення стада з якістю спермопродукції не нижче I класу, — зі 100 до 160 грн за дозу з розрахунку не більше ніж п'ять доз на одну голову власного маточного поголів'я за вищезазначений період;
  • за ембріони великої рогатої худоби — з 500 до 800 грн за штуку.

Максимальний розмір часткового відшкодування за закуплені в Україні племінні козематки, цапи, кізочки, цапки у племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезені в режимі імпорту встановлено вперше, він становить 17600 грн за голову.

Змін у складі документів та процедурі їх подання (за винятком зміни відповідального міністерства) не відбулося.

Зміни в частковому відшкодуванні вартості об'єктів

У п. 9 Порядку №107 розмір дотації теж підвищився — з колишніх 30% до 50% вартості, а для сільгоспкооперативів — до 70% (це все без ПДВ).

Усунуто технічну помилку, через яку раніше формально не можна було претендувати на відшкодування вартості об'єктів, прийнятих в експлуатацію в листопаді минулого року.

Нова позиція в переліку документів стосується лише часткового відшкодування вартості будівництва та/або реконструкції підприємства з переробки сільгосппродукції — для цього треба подавати засвідчену підписом керівника СГ копію експлуатаційного дозволу.

Уточнено, що в заявці на часткове відшкодування вартості об'єктів має бути зазначено номер і дату документа, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.

Сільгоспкооперативи додатково мають подавати засвідчену підписом керівника копію свого статуту та список членів, дійсний на дату подання заявки.

Переформульовано визначення об'єкта часткового відшкодування (див. таблицю).

Таблиця

Яка вартість частково відшкодовується

Було Стало
Відшкодовується вартість основних фондів, які приймаються в експлуатацію згідно з актами готовності до експлуатації (декларація/сертифікат), підтверджена актами приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (№ОЗ-1, №ОЗ-2), які були передбачені проєктно-кошторисною документацію Відшкодовується вартість будівництва та/або реконструкції об'єкта, передбачена проєктно-кошторисною документацією та підтверджена вартістю основних фондів згідно з актами приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (типова форма №ОЗ-1, типова форма №ОЗ-2)

Уточнено, що датою прийняття в експлуатацію об'єкта є дата реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації або видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта згідно із законодавством.

Також уточнено, що обладнання для об'єктів, вартість якого частково компенсована за рахунок коштів бюджетної програми 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва», не підлягає частковому відшкодуванню за напрямом «Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції».

 

Нова дотація за утримання кіз та овець

Ця дотація регулюється новим пунктом 12 Порядку №107.

Дотація за утримання кіз та овець надається на безповоротній основі суб'єктам господарювання, які є власниками кіз та овець, за кожну наявну станом на 1 січня поточного року ідентифіковану та зареєстровану в установленому порядку кізочку, козематку, ярку, вівцематку в розмірі 1000 грн за одну голову.

Для отримання цієї дотації СГ, які є власниками кіз та овець, подають до структурних підрозділів облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, до 1 липня поточного року такі документи:

  • заявку;
  • довідку про відкриття поточного рахунку, видану банком;
  • копію звіту про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами (форма №24 (річна) станом на 1 січня (СГ, які є юрособами);
  • копії реєстраційних свідоцтв овець/кіз, виданих у встановленому порядку, а у разі утримання 10 і більше голів — виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин.

Дотація за утримання кіз та овець СГ, які є юрособами та власниками кіз та овець, нараховується на ту кількість поголів'я, що зазначена у формі №24 (річна) та підтверджена Адміністратором Єдиного держреєстру тварин.

Дотація за утримання кіз та овець СГ, які є фізособами-підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, та власниками кіз та овець, нараховується на ту кількість поголів'я, що зазначена в Єдиному держреєстрі тварин станом на 1 січня поточного року.

У разі зменшення поголів'я кіз та овець на 1 січня наступного року порівняно з поголів'ям, на яке було отримано дотацію за утримання кіз та овець, бюджетні кошти, отримані суб'єктами господарювання, які є власниками кіз та овець, повертаються до держбюджету в повному обсязі.

 

Обережно — бюрократична пастка!

Чи не найнеприємнішою новацією в оновленому Порядку №107 є нова підстава для відмови в прийнятті документів: документи, подані не в повному обсязі та оформлені з порушенням вимог законодавства, повертаються протягом п'яти робочих днів. За попередньою редакцією підставою повернення документів було лише їх подання в неповному обсязі.

Проблема, звичайно, в невизначеності оцього «оформлення з порушенням вимог законодавства» — вітчизняна бюрократична практика дає підстави вважати, що встановлювати відповідність поданої документації вимогам законодавства в кожному окремому випадку буде чиновник облдержадміністрації чи Мінагрополітики.

Що цікаво, це нововведення стосується лише тих напрямів держпідтримки, що існували в попередній редакції Порядку №107 (п. 7, 8, 9, 11). Натомість для нововведених напрямів, визначених у нових пунктах 12 і 13, підставою для відмови в прийнятті документів є їх подання в неповному обсязі.

 

Нова дотація за приріст корів

Про цю дотацію говорить новий пункт 13 Порядку №107.

Дотація за приріст корів надається на безповоротній основі суб'єктам господарювання, які є юрособами і власниками корів, за кожну наявну прирощену корову власного відтворення, на яку збільшено основне стадо станом на 1 липня поточного року порівняно з наявним поголів'ям корів станом на 1 січня поточного року, в розмірі 30000 грн за одну голову.

Для отримання цієї дотації зазначені СГ подають до структурних підрозділів облдержадміністрацій до 1 вересня поточного року такі документи:

  • заявку;
  • довідку про відкриття поточного рахунку, видану банком;
  • копію звіту про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами (форма №24 (річна) станом на 1 січня;
  • копію звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма 24-сг (місячна) за січень — червень поточного року;
  • виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин про загальну кількість наявних ідентифікованих та зареєстрованих в установленому порядку корів, зокрема корів, що народжені у господарстві суб'єкта господарювання, який є юрособою і власником корів, станом на 1 січня та 1 липня поточного року.

Дотація за приріст корів суб'єктам господарювання, які є юрособами та власниками корів, нараховується на різницю між кількістю наявних станом на 1 липня поточного року корів та кількістю корів, що утримувалася станом на 1 січня, факт народження яких у господарстві власника підтверджено витягом з Єдиного держреєстру тварин, за умови що загальну кількість основного стада не буде зменшено.

Фермерським господарствам надано вибір: отримати зазначену дотацію або ж спеціальну бюджетну дотацію за утримання корів усіх напрямів продуктивності за рахунок коштів бюджетної програми 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств». Тим із них, які подали заявку для отримання спеціальної бюджетної дотації за утримання корів усіх напрямів продуктивності, дотація за приріст корів не надається.

У разі зменшення прирощеного поголів'я корів власного відтворення, на яке було отримано дотацію за приріст корів, станом на 1 січня двох наступних років одержані бюджетні кошти повертаються до держбюджету в повному обсязі.

Автор: Андрій Поритко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»