• Посилання скопійовано

Порядок взаємодії між державою та значними інвесторами чинний з 2 липня

Встановлені три обов’язкові критерії щодо фінансової спроможності значного інвестора: достатності власного капіталу, достатності чистого операційного грошового потоку та наявності джерел фінансування для покриття значних інвестицій

Порядок взаємодії між державою та значними інвесторами чинний з 2 липня

Кабмін 23 червня 2021 року затвердив:

  • Порядок взаємодії уповноваженої установи зі заявниками, інвесторами із значними інвестиціями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування з питань, пов’язаних із супроводом підготовки та реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями;
  • Вимоги до заявника щодо фінансової спроможності для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями.

Нагадаємо, що ВРУ було прийнято Закон №1116-IX, положення якого спрямовані на стимулювання залучення в Україну інвестицій, які, своєю чергою, мали би сприяти збільшенню кількості нових високооплачуваних робочих місць, зростанню добробуту населення, переорієнтації економіки України з сировинно-орієнтованої на економіку, сфокусовану на створенні доданої вартості виробленої в межах України продукції тощо.

Частиною третьої статті 7 Закону визначено, що заявник, який має намір реалізувати інвестиційний проєкт із значними інвестиціями та отримати державну підтримку, передбачену цим Законом, повинен відповідати визначеним КМУ вимогам щодо фінансової спроможності для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями.

Такі вимоги щодо фінансової спроможності для реалізації інвестиційного проєкту із значними інвестиціями й затверджено КМУ. Йдеться про постанову КМУ від 23 червня 2021 р. №648 (діє з 30.06.2021 р. - з дати публікації в "Урядовому кур'єрі" № 123). А порядок взаємодії між державою та інвесторами затверджено постановою №647 (почала діяти з 02 липня 2021 року, з дати публікації в "Урядовому кур'єрі" № 126).

Згідно з текстом Вимог, ними встановлюються обов’язкові критерії щодо фінансової спроможності заявника, до яких належать:

 

1. Критерій достатності власного капіталу

Власний капітал означає різницю між вартістю всіх активів та вартістю всіх зобов’язань, яка виражена у розмірі статутного капіталу, нерозподіленому прибутку, резервних фондах та інших формах власного капіталу заявника.

За критерієм достатності власного капіталу заявник, а також материнські компанії та/або особи, пов’язані з заявником відносинами контролю, разом повинні мати власний капітал у розмірі не менше 20 відсотків від запланованого розміру значних інвестицій в об’єкти інвестування станом на кінець останнього підтвердженого фінансового року. Останнім підтвердженим фінансовим роком вважається останній фінансовий рік або передостанній фінансовий рік (за відсутності результатів аудиту за останній фінансовий рік), що підтверджується аудиторським звітом.

 

2. Критерій достатності чистого операційного грошового потоку

Чистий операційний грошовий потік означає доступні грошові кошти  отримані від операційної діяльності за вирахуванням витрат у процесі ведення операційної діяльності. 

За критерієм достатності чистого операційного грошового потоку заявник, а також материнські компанії та /або особи, пов’язані з заявником відносинами контролю, разом повинні мати чистий операційний грошовий потік у розмірі не менше 20 відсотків від запланованого розміру значних інвестицій в об’єкти інвестування на кінець останнього підтвердженого фінансового року. Останнім підтвердженим фінансовим роком вважається останній фінансовий рік або передостанній фінансовий рік (за відсутності результатів аудиту за останній фінансовий рік), що підтверджується аудиторським звітом.

 

3. Критерій наявності джерел фінансування для покриття значних інвестицій

Наявність джерел фінансування для покриття значних інвестицій означає можливість заявника, а також материнських компаній та/або осіб, пов’язаних з заявником відносинами контролю, забезпечити власними та/або залученими коштами здійснення значних інвестицій в об’єкти інвестування протягом строку реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями. 

 За критерієм наявності джерел фінансування для покриття значних інвестицій заявник, а також материнські компанії та/або особи, пов’язані з заявником відносинами контролю, разом повинні підтвердити наявність джерел фінансування для здійснення значних інвестицій в об’єкти інвестування у повному обсязі за рахунок власних та/або залучених коштів.

Відповідність критеріям підтверджується шляхом подання до Мінекономіки у складі заявки визначених проектом постанови документів.

Крім того, проєктом постанови передбачено вимоги до фінансової стійкості, рентабельності та ліквідності заявника, а також вимоги до аудиторської фірми та надійності банку заявника.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»