• Посилання скопійовано

Державна система обміну даними «Трембіта»: що це таке і навіщо вона бізнесу?

Відтепер бізнес зможе під’єднатися до державної системи обміну даними «Трембіта». Повідомлення про це і про те, що Уряд прийняв відповідну постанову, з'явилося 23 червня на сайті КМУ

Державна система обміну даними «Трембіта»: що це таке і навіщо вона бізнесу?

«Трембіта» – один із найважливіших елементів, який допомагає людям та бізнесу отримувати електронні послуги швидко та зручно. Це державна система обміну даними. Відтепер «Трембіта» стане доступною не лише держорганам, але й бізнесу. Відповідну постанову прийнято на засіданні Уряду.

«Трембіта» об'єднує між собою електронні реєстри органів влади та забезпечує зв’язок між ними. Так відбувається обмін даними, що є необхідними для надання електронних послуг громадянам. Завдяки цьому людям для отримання тієї чи іншої послуги не потрібно надавати органам довідки, адже уся інформація вже є в реєстрах.

Завдяки ухваленій постанові бізнес зможе взаємодіяти з державними ресурсами. Наприклад, отримання відомостей про пільговиків під час продажу квитків чи формування рахунків зі сплати комунальних платежів.

Це ще один крок до режиму paperless та до того, щоб людям ще менше доводилося взаємодіяти з органами державної влади.

Крім того, для підприємців «Трембіта» розв’яже проблему з комунікацією всередині великого бізнесу. Тепер не потрібно створювати власну систему взаємодії, коли можна під'єднатися до «Трембіти» – швидкої, захищеної та надійної.

Систему «Трембіта» розроблено і впроваджено протягом 2016-2021 років у рамках проекту EGOV4UKRAINE програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою» та IT-компаніями Cybernetica AS (Estonia) і SoftExpansion (Україна). Відповідні роботи профінансували Європейський Союз і його держави-члени Швеція, Данія, Німеччина, Польща, Естонія та Словенія.

 

Від редакції: Поки що ані тексту, ані реквізитів новоприйнятої постанови немає. Як тільки вона буде оприлюднена, ми про це обов'язково повідомимо. Проте є сайт https://dir.gov.ua/projects/trembita, на якому можна приєднатися до «Трембіти». А ще на цьому сайті є сторінка із тарифами на послуги. Щоправда, прямо ані на цій сторінці, ані в повідомленні від КМУ про плату від бізнесу за приєднання до «Трембіти» не згадується. Тож, почекаємо текста постанови. 

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»