• Посилання скопійовано

Затверджено порядок функціонування платформи електронної верифікації та моніторингу

Мінфін затвердив Порядок функціонування інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу

Затверджено порядок функціонування платформи електронної верифікації та моніторингу

Мінфін наказом від 26.07.2021 р. №428 (зареєстрований в Міністерстві юстиції від 09.09.2021 р. №1186/36808) затвердив Порядок функціонування інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу (завантажити). Він визначає структуру, загальні засади функціонування інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу (далі – інформаційно-аналітична платформа) та її використання. 

Інформаційно-аналітична платформа використовується з метою проведення верифікації та моніторингу державних виплат, інформаційної взаємодії центральних органів виконавчої влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування під час верифікації та моніторингу державних виплат, досягнення інших цілей, визначених законодавством.

Основними завданнями інформаційно-аналітичної платформи є:

  • забезпечення інформаційної взаємодії центральних органів виконавчої влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування під час верифікації та моніторингу державних виплат, у тому числі з використанням загальнодержавних інформаційно-телекомунікаційних систем, а саме системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта» та інтегрованої системи електронної ідентифікації;
  • автоматизація процесів обробки, деперсоналізація інформації щодо   одержувачів державних виплат, накопичення та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації;
  • порівняння параметрів інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації, за кожним реципієнтом з подальшим визначенням відповідності інформації визначеним законодавством вимогам, що впливають на визначення права на отримання та розмір державних виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних; 
  • надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати; 
  • проведення аналізу результатів опрацювання рекомендацій Мінфіну органами, що здійснюють державні виплати;
  • інформаційна підтримка структурних підрозділів Мінфіну під час виконання ними службових повноважень; 
  • забезпечення захисту інформації, що обробляється в інформаційно-аналітичній платформі. 

Доступ до інформації в інформаційно-аналітичній платформі надається користувачам:

- посадовим особам структурного підрозділу Мінфіну, на який покладено функції із верифікації та моніторингу державних виплат;

- посадовим особам органу, що здійснює державні виплати, відповідно до Порядку доступу до інформації в інформаційно-аналітичній платформі електронної верифікації та моніторингу органів, що здійснюють державні виплати, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2020 р. № 1355.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

***

Довідково: верифікація державних виплат – це комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних суб’єктів надання інформації.

Мінфін здійснює повноваження з контролю за дотриманням бюджетного законодавства у в частині верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, які здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування визначені Бюджетним кодексом України, з дотриманням Конституції України, законів України «Про захист персональних даних»«Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах»«Про банки та банківську діяльність», інших норм законодавства і лише в інтересах економічного добробуту та прав людини.

Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Верифікація проводиться в інтересах людей, яким дійсно необхідна допомога, та усіх чесних платники податків.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»