• Посилання скопійовано

З'явилися проєкти постанов щодо державної реєстрації тваринницьких потужностей

Мінекономіки розмістило два проєкти постанов, що стосуються тваринницьких потужностей. Одним встановлюється порядок їх затвердження для цілей експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик, а другим - порядок здійснення їх державної реєстрації та операторів ринку

З'явилися проєкти постанов щодо державної реєстрації тваринницьких потужностей

На сайті Міністерства економіки України розміщено для обговорення два проєкти постанов, що стосуються тваринницьких потужностей:

  • Про затвердження Порядку здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку (з текстом якого можна ознайомитись тут);
  • Про затвердження Порядку затвердження тваринницьких потужностей для цілей експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик (з текстом його можна ознайомитись тут).

Метою проєкту постанови "Про затвердження Порядку здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку" є визначення процедури здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку та імплементація вимог законодавства Європейського Союзу до законодавства України.

Зокрема, цей проєкт розроблено відповідно до ч. 15 ст. 44 Закону №1206-ІХ «Про ветеринарну медицину», який вводиться в дію 21 березня 2023 року, та встановлює порядок державної реєстрації:

  • тваринницьких потужностей, призначених для утримання, розведення, вирощування свійських наземних тварин, бджіл, об’єктів аквакультури, збору, виробництва, переробки репродуктивного матеріалу, а також інших тваринницьких потужностей, що не підлягають затвердженню відповідно до ст. 43 Закону №1206;
  • операторів ринку, які провадять діяльність, пов’язану з транспортуванням свійських копитних тварин для цілей експорту з України; збором свійських копитних тварин та/або свійської птиці без використання потужностей, у тому числі оператори ринку, які здійснюють продаж або купівлю зазначених тварин (далі – оператори ринку).

Щодо другого проєкту постанови "Про затвердження Порядку затвердження тваринницьких потужностей для цілей експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик", то він розроблений відповідно до нового законодавства Європейського Союзу, яке було прийняте з метою вдосконалення механізмів профілактики, контролю та боротьби з інфекційними хворобами тварин на території ЄС, а саме, Регламенту (ЄС) №2016/429 Європейського Парламенту та Ради від 09 березня 2016 року про трансмісивні хвороби тварин.

Відповідно до підходів, встановлених Регламентом (ЄС) №2016/429:

  • окремі категорії потужностей можуть становити значний ризик щодо спалахів та поширень хвороб тварин (у тому числі тих, що є спільними для людей та тварин);
  • з метою мінімізації зазначених ризиків такі потужності підлягають інституту «затвердження»;
  • потужності отримують затвердження, якщо за результатами їх інспектування компетентним органом встановлено їх відповідність вимогам законодавства ЄС. Якщо потужність відповідає лише окремим вимогам законодавства ЄС, – така потужність отримує тимчасове (умовне) затвердження;
  • затверджена тваринницька потужність вноситься до відповідного переліку затверджених потужностей, що своєю чергою дозволяє компетентним органам країн-членів ЄС належним чином здійснювати заходи нагляду, профілактики, контролю та боротьби з інфекційними хворобами тварин.

В обох постановах однаковий термін набрання чинності. Якщо їх буде підтримано, то вони наберуть чинності одночасно зі Законом №1206-IX, але не раніше дня їх опублікування.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»