• Посилання скопійовано

Зміна у складі земель, надання підтримки ФГ

У газеті «Голос України» 19.10.2021 р. офіційно опубліковано Закон №1788 щодо стимулювання діяльності фермерських господарств. Отже, з 20.10.2021 р. набрали чинності зміни, внесені цим Законом до Закону про ФГ і ЗКУ. Розгляньмо ці зміни

Зміна у складі земель, надання підтримки ФГ

Уточнено склад земель ФГ

До набрання чинності Законом №1788 до складу земель фермерського господарства належали землі, належні фермерському господарству на праві власності, чи землі, отримані фермерським господарством в оренду, а також землі, належні членам фермерського господарства на праві приватної власності (ст. 31 ЗКУ, ст. 12 Закону про ФГ).

Причому в ч. 2 ст. 12 Закону про ФГ зазначалося, що права володіння та користування земельними ділянками, які перебувають у власності членів фермерського господарства, здійснює фермерське господарство.

До земель фермерського господарства не належали землі:

  • отримані в користування фермерським господарством за договором емфітевзису;
  • отримані членом фермерського господарства в оренду для потреб фермерського господарства;
  • отримані членом фермерського господарства за договором емфітевзису для потреб фермерського господарства.

На практиці це призводило до різноманітних проблем.

Наприклад, фізособа отримувала в оренду земельну ділянку для ведення фермерського господарства, потім реєструвала фермерське господарство і надалі вже землю використовувало фермерське господарство, сплачуючи орендну плату за цю землю, єдиний податок групи 4. Але ДПС заперечувала таку можливість, мотивуючи тим, що до складу земель фермерського господарства не входять земельні ділянки, отримані фізособами – членами фермерського господарства в оренду. Суди теж неоднозначно ставилися до такої можливості. Приміром, у постанові від 18.06.2021 р. у справі №400/1730/19 Верховний Суд став на бік податківців.

 

Позиція ВС

...можливість реалізації громадянином права на створення фермерського господарства безпосередньо пов'язана з наданням (передачею) такій фізичній особі земельних ділянок для ведення фермерського господарства, що є обов'язковою умовою для державної реєстрації фермерського господарства.

<...>

Встановлюючи, що землі фермерського господарства можуть складатися із земельної ділянки, що використовується фермерським господарством на умовах оренди, Закон №973-IV при цьому не встановлює будь-яких виключень щодо правового регулювання оренди земельної ділянки. Не встановлює цей Закон і такі наслідки, як набуття фермерським господарством права оренди земельної ділянки, яка була надана громадянину для створення фермерського господарства, в силу факту державної реєстрації фермерського господарства.

Суд апеляційної інстанції встановив, що, хоча земельна ділянка станом на 2018 рік перебувала у фактичному користуванні фермерського господарства «Говерла-2017», позивач не оформив належним чином передачу земельної ділянки цьому фермерському господарству як землекористувачу.

Таким чином, оскільки орендарем земельної ділянки є фізична особа ОСОБА_1, то саме на нього відповідно до пункту 288.2 статті 288 ПК покладено обов'язок щодо сплати орендної плати згідно з договором оренди землі.

Той факт, що використання земельних ділянок відбувається через створене позивачем фермерське господарство «Говерла-2017», не змінює статусу позивача як орендаря земельної ділянки та не звільняє його від визначеного чинним законодавством обов'язку сплачувати орендну плату. Не звільняє його від цього обов'язку і фактична сплата фермерським господарством «Говерла-2017» орендної плати за землю.

Постанова ВС від 18.06.2021 р. у справі №400/1730/19

 

Внесеними Законом №1788 змінами ця проблема начебто вирішена.

У новій редакції викладено статті 31 ЗКУ і ч. 1 ст. 12 Закону про ФГ.

Тепер землі фермерського господарства можуть складатися із:

  1. земельних ділянок, що належать громадянам України – членам фермерського господарства на праві власності, користування;
  2. земельних ділянок, що належать фермерському господарству на праві власності, користування.

Таким чином, якщо член фермерського господарства взяв землю в оренду, така земля може входити до складу земель фермерського господарства (якщо фермерське господарство користується нею).

Разом з тим ч. 2 ст. 12 Закону про ФГ не змінена. Там не зазначено, що фермерське господарство може здійснювати володіння та користування земельними ділянками, які перебувають в оренді членів фермерського господарства.

Це означає, що описану вище проблему вирішили частково. Тому і тепер ДПС може вважати, що фермерське господарство без укладення додаткового договору суборенди не може користуватися землею, орендованою членами фермерського господарства, сплачувати за таку землю орендну плату і відображати таку землю у своїй декларації про плату за землю, в декларації платника ЄП.

 

Будівництво будівель на фермерських землях

Згідно з оновленим п. «ґ» ч. 1 ст. 14 Закону про ФГ, фермерське господарство та його члени можуть споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди з метою організації та забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки та реалізації.

Тобто уточнено мету будівництва будівель та споруд. Раніше такого уточнення не було. Тому в принципі раніше фермерське господарство могло здійснювати будівництво будівель та споруд не тільки сільгосппризначення.

Викладено в новій редакції ст. 16 Закону про ФГ. Тепер на орендованій земельній ділянці фермерського господарства орендар може, в тому числі, закладати багаторічні насадження, здійснювати будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем. Раніше можна було тільки зводити житлові будинки, господарські будівлі та споруди.

Як бачимо, можливості використання орендованих земель розширено.

 

Держава допомагатиме ФГ

Викладено в новій редакції ст. 9 Закону про ФГ.

Уточнено, що допомога за рахунок державного і місцевого бюджетів, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, надається:

  • новоствореним фермерським господарствам (перші три роки після створення);
  • фермерським господарствам з відокремленими садибами;
  • сімейним фермерським господарствам;
  • фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях.

З'явилася нова норма, за якою фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), надається грошова допомога за кошти держбюджету. Але розмір та порядок надання цієї допомоги має ще затвердити КМУ (як очікується, протягом 3-х місяців від 20.10.2021 р.)!

Згідно з оновленою ст. 11 Закону про ФГ, допомога за кошти держбюджету через Український державний фонд підтримки фермерських господарств надається фермерським господарствам на безповоротній основі та на конкурсних засадах на поворотній основі:

  • для здійснення виробничої діяльності та диверсифікації виробництва в порядку, затвердженому КМУ;
  • а також спрямовується на забезпечення гарантій, поруки при кредитуванні банками фермерських господарств.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»