• Посилання скопійовано

Особливості роботи нотаріусів в умовах «червоної» зони

Державні й приватні нотаріуси, а також помічники та інші співробітники нотаріусів і нотаріальних контор, не входять до переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням від COVID-19

Особливості роботи нотаріусів в умовах «червоної» зони

У зв’язку із запровадженням на більшості території України «червоної» зони епідемічної небезпеки Нотаріальна палата України звертає увагу нотаріусів на наступне.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюється рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою Міністра охорони здоров’я. Станом на 03 листопада 2021 року до «червоної» зони потрапили 15 областей та місто Київ.

Порядок встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, як і раніше, визначається постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236.

Обмежувальні заходи, як і в 2020 році, запроваджено відносно суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері громадського харчування, торговельного і побутового обслуговування населення, культури і проведення масових заходів, приймають відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, в інших закладах розважальної діяльності, спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, діяльності непродовольчих ринків, закладів освіти тощо (повний перелік таких закладів наведений в пункті 35 постанови № 1236).

Відповідно до змін, внесених до постанови № 1236, частина вказаних обмежувальних протиепідемічних заходів не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, та організаторів заходу (співробітників закладу, ринку) негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку), або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом ПЛР або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатку «Дія».

Нотаріуси не є суб’єктами господарювання відповідно до Господарського кодексу України, а виконують виключно делеговані державою функції (ст.ст. 3, 4, 81 Закону України «Про нотаріат»), визначені чинним законодавством, тобто не входять до переліку суб’єктів, на яких поширюються обмежувальні заходи, встановлені пунктом 35 Постанови № 1236, а отже і перевірка документів, які надають право не застосовувати вказані обмежувальні заходи нотаріусами не проводиться.

08 листопада 2021 року набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153, відповідно до якого обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Таким чином, державні й приватні нотаріуси, а також помічники та інші співробітники нотаріусів і нотаріальних контор, не входять до переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти COVID-19.

Разом з тим, НПУ звертає увагу, що робота кожного нотаріуса (нотаріальної контори) повинна бути організована з максимальним дотриманням рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України та здійсненням усіх можливих профілактичних заходів. Добровільна вакцинація є одним із надійних способів захисту від інфекційних захворювань.

В роботі НПУ не передбачається запровадження обмежувальних заходів у цей період.

Нотаріат України – завжди на захисті прав та законних інтересів громадян і бізнесу!

Джерело: Нотаріальна Палата України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»