• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за листопад – 100,8%

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у листопаді 2021 р. порівняно з жовтнем 2021 р. становила 100,8%, з початку року – 7,4%

Індекс інфляції за листопад – 100,8%

Згідно з повідомленням Держстату від 09.12.2021 р., інфляція на споживчому ринку в листопаді 2021р. порівняно із жовтнем 2021 р. становила 0,8%, з початку року – 9,4%.

Базова інфляція в листопаді 2021 р. порівняно із жовтнем 2021 р. становила 0,8%, з початку року – 7,4%.

На споживчому ринку в листопаді ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%. Найбільше (на 7,8%) подорожчали овочі. На 5,8–0,9% зросли ціни на сало, продукти переробки зернових, молоко та молочні продукти, хліб, яловичину, макаронні вироби, масло, цукор, рибу та продукти з риби, рис, яйця. Водночас на 7,6–0,5% подешевшали фрукти, м’ясо птиці, свинина, соняшникова олія.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,6%, що в основному пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,1%.

Одяг і взуття подешевшали на 2,1%, у т.ч. взуття – на 2,3%, одяг – на 2,1%.

Ціни на транспорт зросли на 1,2% в першу чергу за рахунок подорожчання палива та мастил на 2,9%, проїзду в автодорожньому та залізничному пасажирському транспорті – на 2,0% та 1,3% відповідно.   

З нашим довідником щодо показників індексу інфляції (індексу споживчих цін) в Україні  за 2011-2021 роки можна ознайомитися за посиланням.  

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку>>>

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку>>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»