• Посилання скопійовано

Уряд удосконалив порядок використання бюджетних коштів для підтримки фермерських господарств

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам

Уряд удосконалив порядок використання бюджетних коштів для підтримки фермерських господарств

Уряд постановою від 23.12.2021 р. №1371 вніс зміни до постанови КМУ від 25.08.2004 р. №1102 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам”.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Надання кредитів фермерським господарствам”, які спрямовуються на фінансову підтримку фермерських господарств через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінагрополітики. Розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Український державний фонд підтримки фермерських господарств (далі — Фонд).

Фінансова підтримка надається фермерським господарствам, зокрема новоствореним у період їх становлення (перші три роки після створення), з відокремленими фермерськими садибами, сімейним фермерським господарствам без набуття статусу юридичної особи, утвореним відповідно до статті 8-1 Закону “Про фермерське господарство”, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку КМУ, на конкурсних засадах на поворотній основі.

Фінансова підтримка надається фермерським господарствам на безповоротній основі згідно з Порядком №106.

Фінансова підтримка не надається фермерським господарствам, які мають заборгованість перед Фондом та його регіональними відділеннями, яких визнано банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство та які перебувають у стадії ліквідації, а також у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів.

Фінансова підтримка надається за такими напрямами:

  • фінансова підтримка фермерських господарств для провадження виробничої діяльності та диверсифікації виробництва; 
  • фінансова підтримка сімейних фермерських господарств без набуття статусу юридичної особи для придбання землі сільськогосподарського призначення.

Розподіл бюджетних коштів за напрямами затверджується Мінагрополітики.

За напрямом, що передбачає фінансову підтримку фермерських господарств для провадження виробничої діяльності та диверсифікації виробництва, Мінагрополітики за пропозицією Фонду здійснює розподіл бюджетних коштів у розрізі регіонів:

  • 50% — з урахуванням обсягу виробництва фермерськими господарствами сільськогосподарської продукції (у постійних цінах) за попередні три роки, що передують звітному року, відповідно до статистичної інформації, наданої Держстатом на запит Мінагрополітики;
  • 50% — з урахуванням обсягу виробництва фермерськими господарствами сільськогосподарської продукції (у постійних цінах) з розрахунку на 1 гектар оброблюваних фермерськими господарствами сільськогосподарських угідь на рік, що передує звітному року, відповідно до статистичної інформації, наданої Держстатом на запит Мінагрополітики.

За напрямом, що передбачає фінансову підтримку сімейних фермерських господарств без набуття статусу юридичної особи для придбання землі сільськогосподарського призначення, розподіл бюджетних коштів у розрізі регіонів не здійснюється.

Фінансова підтримка фермерських господарств для провадження виробничої діяльності та диверсифікації виробництва надається у розмірі, що не перевищує 1 млн гривень (раніше 500 тис. грн), із забезпеченням виконання зобов’язання щодо повернення бюджетних коштів:

  • новоствореним фермерським господарствам та фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, - строком від трьох до п'яти років для виробництва, переробки і збуту виробленої продукції, провадження виробничої діяльності;
  • іншим фермерським господарствам - строком до п’яти років для придбання техніки, обладнання, поновлення обігових коштів, у тому числі для придбання маточного поголів’я сільськогосподарських тварин (телиць, нетелей, корів, свиноматок, ярок, вівцематок, кізочок та козоматок) та проведення оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини), виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, будівництва та реконструкції виробничих і невиробничих приміщень, для закладення багаторічних насаджень, розвитку кредитної та обслуговуючої кооперації, у тому числі для сплати вкладів до статутних капіталів сільськогосподарських кооперативів, утворених фермерськими господарствами самостійно або разом з членами особистих селянських господарств, зрошення та меліорації земель.

Фінансова підтримка сімейних фермерських господарств без набуття статусу юридичної особи для придбання землі сільськогосподарського призначення надається у розмірі, що не перевищує 1 млн гривень на строк до десяти років для придбання земельної ділянки (ділянок) сукупним розміром до 20 гектарів із забезпеченням виконання зобов’язання щодо повернення бюджетних коштів. Сума фінансової підтримки визначається відповідно до вартості земельної ділянки (ділянок), що планується придбати, але не більше нормативної грошової оцінки зазначеної ділянки (ділянок).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»