• Посилання скопійовано

Порядок сплати зборів за дії щодо охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності зазнає змін

Мінекономіки оприлюднило проєкт Постанови КМУ зі змінами до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності

Порядок сплати зборів за дії щодо охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності зазнає змін

13 січня 2022 року Мінекономіки оприлюднило проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності» (завантажити).

Весь перелік змін можна переглянути тут, а порівняльну таблицю ось тут.

Порядок актуалізується з урахуванням змін, які були внесені у 2019-2020 роках до спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності. 

Нагадаємо, що Законом №815 і Законом №816 внесено зміни, зокрема, до законів «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг». Також у 2019 році були внесені зміни до законів України щодо правової охорони компонувань напівпровідникових виробів та географічних зазначень. Цими змінами визначено нові та уточнено чинні збори за дії, за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Відповідно до статті 23 Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» розмір передбачених цим Законом зборів, строки і порядок їх сплати визначаються КМУ.

Аналогічні норми містяться в інших спеціальних законах у сфері інтелектуальної власності.

У зв’язку з цим, до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, запропоновано внести зміни з урахуванням нових норм спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності, зокрема:

  • введено нові види зборів;
  • змінені формулювання видів зборів відповідно до нової термінології;
  • виключені збори, не передбачені чинними спеціальними законами у сфері інтелектуальної власності;
  • змінена нумерація кодів зборів у зв’язку з введенням нових зборів;
  • виключені формулювання щодо надання документів про сплату зборів;
  • змінені назви об’єктів права інтелектуальної власності;
  • змінена термінологія відповідно до вимог законів у сфері інтелектуальної власності;
  • примітки до кодів, що стосуються подання заявок на об’єкти інтелектуальної власності в електронній формі, узагальнені та перенесені до Порядку для всіх об’єктів права інтелектуальної власності;
  • виключено додатковий збір за публікацію кольорового зображення промислового зразка та торговельної марки, оскільки законом передбачена електронна публікація в електронному бюлетені;
  • приведено у відповідність вимогу спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності щодо призначення та використання зборів виключно для забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

У разі затвердження ця постанова набере чинності через 30 днів з дня її опублікування.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»