• Посилання скопійовано

Запропоновано посилити адмінвідповідальність за порушення митних правил

Оприлюднено проект Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо накладення стягнень у справах про порушення митних правил та виконання постанов у цих справах"

Запропоновано посилити адмінвідповідальність за порушення митних правил

ДФСУ розробила та оприлюднила проекту Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо накладення стягнень у справах про порушення митних правил та виконання постанов у цих справах" (завантажити).

Метою прийняття акта є вдосконалення законодавчої бази для ефективної профілактики та боротьби з митними правопорушеннями, а саме:

  • ефективне запобігання та протидія вчиненню ПМП;
  • усунення прогалин законодавства, які дозволяють уникати відповідальності за вчинення ПМП;
  • встановлення дієвих механізмів стягнення штрафів та конфіскації предметів ПМП;
  • вдосконалення процедури застосування компромісу у справах про ПМП.

 

Що саме пропонують змінити?

1) Уточнити визначення "митного режиму знищення або руйнування" (ст. 175 МКУ): "це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, ввезені на митну територію України, або українські товари, які є безпосередніми предметами порушення митних правил, під митним контролем знищуються або приводяться у стан, який виключає можливість їх використання, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами, установленими на імпорт або експорт цих товарів, та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності".

2) Доповненити ст. 179 МКУ "Відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів, та їх митний статус"

Так, залишки, що утворилися в результаті знищення або руйнування українських товарів, які є предметами порушення митних правил, у тому числі складові товару, які не були знищені або зруйновані, та отримані в результаті знищення або руйнування товарів відходи, які мають господарську цінність, переходитимуть у власність держави.

3) У статті 184 МКУ уточнити, що у митний режим відмови на користь держави поміщуються:

  •  іноземні товари, ввезені на митну територію України;
  • українські товари, які є безпосередніми предметами порушення митних правил.

Іноземні товари, ввезені на митну територію України, або українські товари, які є безпосередніми предметами порушення митних правил, поміщуються у митний режим відмови на користь держави із звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

4) Уточнити строки накладення адміністративних стягнень у справах про порушення митних правил (ст. 467 МКУ)

Якщо справи про порушення митних правил відповідно до статті 522 МКУ розглядаються органами доходів і зборів або судами (суддями), адміністративне стягнення за порушення митних правил може бути накладено не пізніше, ніж через шість місяців з дня виявлення правопорушення. Строк накладення адміністративних стягнень у справах про порушення митних правил зупиняється на час розгляду таких справ судом.

Предмети, зазначені у п. 3 ст. 461 МКУ, підлягатимуть конфіскації незалежно від часу виявлення порушення митних правил.

5) Уточненити відповідальність за недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до органу доходів і зборів призначення, видачу їх без дозволу органу доходів і зборів або втрату (ст. 470 МКУ)

Запропоновано штрафувати за перевищення встановленого статтею 95 МКУ строку доставки товарів, транспортних засобів комерційного призначення:

  • більше ніж на 10 діб, але не більше ніж на 20 діб, митних або інших документів на ці товари більше ніж на 10 діб, а так само втрата цих документів - в розмірі 500 н.м.д.г.;
  • більш ніж 20 діб, а так само втрата цих товарів, транспортних засобів комерційного призначення чи видача товарів без дозволу органу доходів і зборів – в розмірі 100% вартості цих товарів, ТЗ комерційного призначення або їх конфіскацію.

6) Зміненити розмір штрафу за перевищення строку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів  за межі митної території України більше ніж на 10 діб (ст. 481 МКУ). На сьогодні за таке порушення передбачено штраф у розмірі 1000 н.м.д.г. Пропонується ж зробити - 100% вартості цих товарів, транспортних засобів комерційного призначення або їх конфіскація.

7) Тимчасове вилучення товарів, транспортних засобів і документів (ст. 511 МКУ)

У разі виявлення порушень митних правил, передбачених частиною четвертою статті 470, статтями 471 – 473, 476, частиною третьою статті 481, статтями 482 – 484 МКУ, вилучення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які підлягають конфіскації відповідно до цих статей, а також відповідних документів буде обов'язковим.

8) Компроміс у справі про порушення митних правил (ст. 521 МКУ)

У разі бажання особи, яка вчинила порушення митних правил, можна помістити товари у митний режим, що передбачає їх випуск у вільний обіг, крім товарів, переміщення яких через митний кордон заборонено чи обмежено, внести до державного бюджету кошти в сумі штрафу, передбаченого санкцією відповідної статті цього Кодексу, та/або вартості товарів, транспортних засобів, що підлягають конфіскації, а також сплатити належні митні платежі.

У разі прийняття цього Закону він набере чинності через 45 днів з дня його офіційного опублікування.

***

Зауваження і пропозиції щодо змісту акта можна надавати у письмовій та електронній формі за адресою:

Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: infomf@minfin.gov.ua;

Державна фіскальна служба України, 04053, м. Київ, Львівська пл., 8. kabmin_doc@sfs.gov.ua;

Державна регуляторна служба України, 01011, Київ, вул. Арсенальна, 9/11, e-mail:  inform@dkrp.gov.ua

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»